Necrològiques

Cultura

Mor Jordi Sarrate, fundador de la revista Reduccions i del museu del Caganer a Centelles

L’artista i activista cultural tenia 84 anys i va posar en escena obres de Martí i Pol i Salvador Espriu

L’artista visual i activista cultural de Centelles Jordi Sarrate i Aregall, fundador de la revista Reduccions el 1977, va morir ahir als 84 anys, segons ha confirmat l’entitat en les seves xarxes socials. Va ser un dels forjadors als anys seixanta del grup Vermellx4, que va dur a terme la primera posada en escena de poemes de Miquel Martí i Pol sota la direcció de Joan Anguera.

Era una institució en el món del pessebrisme a Catalunya i un dels grans col·leccionistes de la figura del caganer. Com a llegat deixa l’únic museu de Catalunya dedicat a aquesta figura, inaugurat el 2014. S’hi poden veure les més de mil 1.300 figures de la seva col·lecció personal, que va iniciar el 1990. N’hi ha de tota mena de formes, orígens, materials i èpoques adquirides en botigues físiques, basars, per internet o directament a artistes consagrats en els cinc continents. Va crear, a més, l’associació Amics del Caganer.

Sarrate, gran admirador de Salvador Espriu, va posar en escena La Ronda de mort a Sinera, La seva obra pictòrica va estar molt influïda, de fet, per la pròpia poesia d’Espriu. En el naixement de Reduccions va treballar al costat del mateix Martí i Pol, Segimon Serrallonga, Ricard Torrents i Lluís Solà. Es manté com la revista més antiga de poesia dels Països Catalans. La seva voluntat era convertir-se en una finestra oberta a la llengua i la poesia catalanes i del món. Sarrate va ser també un dels fundadors d’Amics de Centelles, que tenien el seu propi espai permanent per a exposicions. El 1972 va editar La fàbrica de Miquel Martí i Pol dins la col·lecció Quaderns El Bordiol, amb il·lustracions seves

En la presentació de la seva exposició Itinerari a Centelles, Francesc Orenes va fer una descripció acurada del seu estil visual: “El seu és un art declarament existencial, fonamentat en allò que veu i viu cada dia. Un art que li abasta els cinc sentits i que segella, sempre, amb el personalíssim toc de blau ultramar, -vibrant i elèctric-, del seu paradís particular.” El 2019 va celebrar els vuitanta anys amb l’exposició Ruta 80 a Centelles. La mostra va anar acompanyada d’un llibre amb 200 il·lustracions.

La cerimònia de comiat tindrà lloc aquest dissabte al tanatori de Centelles a les 13 h.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]