cultura

Els festivals d'estiu gironins ofereixen uns 250 concerts

El Festival de la Porta Ferrada acaba d'inaugurar la 50a edició i el de Cap Roig ha posat en marxa una etapa nova sota la direcció de Clipper's

Girona ha perdut dos festivals i n'estrena uns altres dos

A pesar de la crisi, o justament perquè la situació econòmica obliga a fer esforços suplementaris, l'oferta de concerts dels festivals d'estiu gironins es manté estable respecte als últims anys: durant els mesos de juliol i agost i la primera quinzena de setembre, tots els festivals i cicles de concerts de les comarques gironines fan un total d'uns 250 concerts, molts dels quals es concentren en poc més d'un mes, entre mitjan juliol i la Mare de Déu d'Agost, tot i que hi ha una tendència creixent d'allargar-ne la temporada. Així ho ha fet el Festival de la Porta Ferrada de Sant Feliu de Guíxols, que aquest cap de setmana ha inaugurat la 50a edició i allargarà la programació fins al setembre, amb Zubin Mehta i l'Orquestra Filharmònica d'Israel com a gran reclam. També presenta una programació extensa i intensa el Festival Jardins de Cap Roig, en la seva etapa nova sota la direcció de Clipper's, que s'inaugurarà el 14 de juliol amb la segona visita de Bob Dylan al festival. Peralada manté la línia, amb grans muntatges, com Don Giovanni de l'Òpera de Berlín i Follies. I Torroella i la Schubertíada de Vilabertran mantenen inalterable el seu criteri i el prestigi.

On hi ha hagut més canvis és a Girona, on la desaparició del Festival de Músiques Religioses i del Món i de l'Etnival s'ha compensat amb els nous Nits de Clàssica i Milestone Project.

Maridatges, catamarans i imaginació contra la crisi

Els festivals volen arribar a nous públics, amb ofertes específiques per a la mainada i altres propostes que demostren que el públic no només vol música
Xavier Castillón

Un marc incomparable, un vi escollit per un sommelier de renom o un menú creat en funció del concert que complementen, actuacions en catamarà per la badia de Roses, nits d'estiu que prometen molt més que música... Els festivals d'estiu viuen una amistosa però dura competència i lluiten entre ells amb les armes de la imaginació. El marc incomparable el tenen la majoria, ja sigui els jardins d'un castell, un escenari a prop del mar, una església o qualsevol altre element patrimonial. Ara es tracta de competir, evidentment en el terreny artístic, però també en el gastronòmic, vins i gintònics inclosos, en perfecte maridatge amb la música. Aquesta és l'aposta del Sons del Món, que ahir a la nit va inaugurar Jorge Drexler a Vilabertran, però també la del restaurant El Molí de l'Escala i el seu Gastromusical –encara no presentat–, l'Interludi de Calonge i la seva Nit Gin Jazz, i les Nits de Jazz Swing i Cuina Tradicional Americana que torna a oferir el restaurant Rosa dels Vents de Platja d'Aro, els dimecres de juliol i agost.

Ja només queda per conquerir el públic infantil o familiar. Aquest és l'objectiu del Sónar Kids, celebrat aquest any al Port de la Selva, o del nou Acustiqueta de l'Acústica de Figueres.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.