Escapades

Ciutat de les tres cultures

Compendi de passat i modernitat, la Còrdova mil·lenària és testimoni viu de les cultures que s'hi van establir

Els orígens d'aquesta ciutat es perden en la nit dels temps; banyada pel Guadalquivir i amb terres fèrtils, es configura com un lloc idoni per viure-hi. Passejar pel seu nucli històric ens permet descobrir un entramat de carrerons, places i patis emblanquinats entorn de la Mesquita-catedral, autèntic símbol de Còrdova. Compendi de passat i modernitat, aquesta ciudad mil·lenària és testimoni viu de les cultures que s'hi van establir. Pocs llocs al món poden presumir d'haver estat capital de la Hispània Ulterior –sota l'Imperi romà– i capital del califat dels omeies.

Al segle II els romans van ocupar la ciutat de Corduba i li van donar una intensa monumentalitat. Al segle X els musulmans converteixen Qurtuba en l'urbs més gran del món i un gran centre cultural, polític i econòmic. L'any 1236 Còrdova és reconquerida per la corona de Castella, i va començar així la repoblació cristiana. A mitjan segle XX recupera la seva esplendor passada amb la creació de la universitat.

La Unesco va proclamar la Mesquita-catedral com a patrimoni de l'humanitat l'any 1984 i el nucli històric que l'envolta, el més gran de tot Europa, l'any 1994. La mesquita és el monument més important del tot l'Occident islàmic. La va començar Abd al-Rahman I; els seus successors Abd al-Rahman II i III la van ampliar i millorar i Alhaken II va perfeccionar el temple musulmà.

En el seu interior alberga la Catedral cristiana (d'estils gòtic, renaixentista i barroc), que es va començar a construir al segle VIII i es va acabar al XVIII Del conjunt destaquen el bosc de columnes, el pati dels tarongers i la torre de la catedral.

La Judería és un entramat de carrerons, propers a la mesquita, estrets, blancs i amb portes de reixes que mostren patis florits. En ple barri de La Judería trobem la Calleja de las Flores un dels carrers més tradicionals de la ciutat.

DADES D'INTERÈS

Mesquita-catedral. Feiners de 8.30 a 19 hores i festius de 8.30 a 10 i de 14 a 19 hores
Consorci de Turisme. Tel.: 957 201 774 www.turismodecordoba.org

FITXA DE LA RUTA

En avió. Diferents companyies low cost volen des de l'aeroport del Prat de Barcelona fins a l'aeroport de Sevilla. Des de l'estació de trens Santa Justa, a Sevilla, surt un tren cada hora cap a Còrdova.
En tren. Cada dia surten trens de llarg recorregut de Barcelona (estació de Barcelona Sants) cap a Còrdova (estació Còrdova central).


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.