Societat

Un banc de peixos agressius fa tancar la platja del Vendrell per la mossegada a una nena

L’autor de l’atac és un tallahams, una espècie carnívora i perillosa per als banyistes

La platja de Sant Salvador, al Vendrell, va viure ahir al matí moments de pànic dins l’aigua. Una nena d’onze anys que es banyava amb la seva àvia a poca profunditat va patir una violenta mossegada en un peu, i entre els banyistes va córrer la brama que hi havia un tauró. Al final l’autor de la mossegada va resultar ser un tallahams (Pomatomus saltatrix), un peix considerat agressiu que pot arribar a fer un metre de llarg i que es mou formant bancs. Es va hissar la bandera vermella a les tres platges del municipi per seguretat.

Els fets van tenir lloc poc després de les deu. Carla, una nena de Sabadell de vacances al Baix Penedès, va acudir plorant i amb un peu sagnant a la Creu Roja. La nena tenia una mossegada profunda, un arc de gairebé set centímetres entre l’empenya i la planta del peu. Finalment va ser atesa a l’Hospital del Vendrell i una estona més tard va ser donada d’alta.

Mentrestant, la Creu Roja va cridar els banyistes a sortir de l’aigua. “Vam dir que hi havia una cria de tauró, i ràpidament ens van fer cas un centenar de persones, molt espantades”, va explicar Joan Romeu, socorrista. Durant tot el dia a les tres platges del Vendrell va onejar la bandera vermella.

Els membres del Centre de Recuperació d’Animals Marins (CRAM) van descartar la presència de taurons. Des d’una embarcació a la mateixa platja van observar uns exemplars de tallahams, animals perillosos per als banyistes i que ja han protagonitzat altres incidents. “Són carnívors i agressius, com piranyes del Mediterrani”, va explicar Ferran Alegre, director de la Fundació CRAM.

Dotat d’una potent mandíbula, el tallahams pesa de sis a set quilos i fa uns 60 centímetres, tot i que pot arribar als 1,20 metres i 12 quilos. A vegades cacen peixos més petits a la costa. Les autoritats esperaran que marxin per tornar a hissar la bandera verda. Precisament, ahir mateix el CRAM va sacrificar a la Pineda, a Vila-seca, una tintorera (Prionace glauca) de 2,4 metres que havia arribat molt malalta a la platja. La tintorera pertany a la família dels taurons.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.