Societat

SOCIETAT

Les empreses de maquinària agrícola no seran a les Fires de Maig per la crisi de la pagesia

El sector vol visibilitzar “l’impacte en cadena” que generen les dificultats que travessa l’agricultura

Les empreses de maquinària agrícola no participaran aquest any a les Fires de Maig de Vilafranca del Penedès, que se celebraran del 17 al 19, l “per solidaritat” amb la crisi de la pagesia i per visibilitzar “l’impacte en cadena” que generen les dificultats de tot l’entorn agrícola. “Si la pagesia no és rentable, automàticament hi ha altres sectors que ens en ressentim de forma directa”, explica a l’ACN el representant dels expositors de maquinària agrícola, Max Margalef. L’any passat van ser a les Fires amb onze expositors –totes les empreses que tenen presència a la comarca–. L’esdeveniment va atraure 25.000 visitants.

“En cap cas el sector té res en contra l’Ajuntament i l’organització de les Fires de Maig” ha remarcat Margalef, que assegura que han declinat a participar-hi “amb l’única intenció de fer un toc d’alerta cap a les administracions i la societat”. Relata que els concessionaris de tractors, les empreses de servei tècnic oficial i els fabricants de maquinària s’han reunit i han decidit “de forma unànime” no ocupar cap dels onze expositors que havien utilitzat l’any passat. “És un gest de reacció davant la crisi del món agrícola”, assevera.

L’empresariat assenyala que els tres anys seguits de sequera, sumat al “poc valor que es dona als productes agrícoles locals” i afegit a la “inquietud” que viu la pagesia han estat un cúmul de factors que els han dut a prendre aquesta decisió. Margalef apunta que, a banda de Vilafranca, la maquinària agrícola també està refusant participar a altres fires multisectorials catalanes com la de Vic, però també a Saragossa o França.

Si bé recorda que fa prop de 15 anys ja hi va haver una plantada dels empresaris del sector a participar a les Fires de Maig, assegura que el nivell de malestar actual “no s’havia vist mai”.

Aquest dimarts l’Ajuntament de Vilafranca ha presentat la programació de l’esdeveniment, en un espai de 17.000 m2 “com a gran aparador per conèixer les novetats de diversos sectors i mostrar el potencial del territori”. A banda de la maquinària agrícola -aquest any absent-, un altre del sectors amb notorietat és el de l’automoció, amb setze concessionaris que aspiren a vendre entre 120 i 140 vehicles durant el cap de setmana vinent.

Sobre la renúncia de la maquinària agrícola, l’alcalde Francisco Romero ha lamentat la decisió mentre ha mostrat “tot el suport” del consistori a les seves reivindicacions i ha garantit que visibilitzaran aquesta comprensió en diferents moments de les Fires. En paral·lel al recinte comercial i empresarial, l’esdeveniment organitza una àrea enogastronòmica anomenada Plaça del Vi, mentre hi ha un espai per a entitats i una zona d’activitats infantils.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]