Societat

Amèrica del Nord

Continua al límit la cerca del submergible perdut

Despleguen dos vehicles submarins teledirigits a la zona, un dels quals ja ha arribat al fons marí

Les reserves estimades d’oxigen ja s’han esgotat o estarien a punt de fer-ho

Dos vehicles submarins teledirigit (ROV, les sigles en anglès) amb capacitat per assolir els 4.000 metres de profunditat han entrat en funcionament aquest dijous a la zona on un operatiu format pels Estats Units, Canadà, França i el Regne Unit busca el submergible que va desaparèixer diumenge quan feia una immersió per veure el Titanic. El desplegament d’aquests aparells es produeix quan l’oxigen de reserva del petit submarí turístic és a punt d’esgotar-se.

El contraalmirall John Mauger, de la Guàrdia Costanera dels Estats Units, ha explicat avui en una entrevista amb l’NBC que l’operatiu continua amb l’arribada de “nova capacitat”, com més embarcacions d’alta tecnologia i personal mèdic. El portaveu ha admès que la missió és molt “complexa” però també cal “tenir en compte” la “voluntat de viure de les persones”.

El cofundador d’OceanGate Expeditions, l’empresa que opera el submergible Titan, guillermo Söhnlein, s’ha mostrat convençut que “la finestra de temps per al rescat és més llarga del que la gent es pensa”.

La Guàrdia Costanera dels EUA, que lidera l’operatiu, ha informat aquest migdia que el ROV desplegat pel vaixell canadenc Horizon Artic ha arribat al fons marí i ha iniciat la cerca del Titan.

En paral·lel ha començat la immersió el vehicle robotitzat del vaixell francès L’Atalante, un Victor 6000 de l’institut de recerca francès Ifremer, que pot arribar als 4.000 metres de profunditat, més o menys la mateixa on reposa el derelicte del Titanic. El ROV francès té llums i càmeres que permeten als equips de superfície visualitzar en temps real què passa al fons i dos braços mecànics capaços fins i tot de retirar runa.

El dispositiu de rescat continua així quan ja s’haurien esgotat o estarien aprop de fer-ho les 96 hores de reserva d’oxigen del submarí turístic, que va baixar a veure el Titanic diumenge amb cinc persones a bord, inclòs el pilot. El submergible Titan, de l’empresa Ocean Gate Expeditions, es va submergir cap a les vuit del matí i havia de tornar a la superfície cap a les tres de la tarda, però va perdre el contacte amb la nau de suport, la Polar Prince després d’una hora i tres quarts.

Les operacions transcorren a uns 1.500 Km a l’est del Cap Cod (Massachusetts, EUA) i a uns 700 Km de la costa de Sant Joan de Terranova (Canadà).

Un avió de reconeixement canadenc va detectar dimecres uns “sons subaquàtics” que podrien provenir del submarí perdut. Però a la tarda el capità Jamie Frederick, de la Guàrdia Costanera nord-americana, va matisar En una roda de premsa a Boston el dimecres que els sorolls detectats s’havien analitzat i no es podia concloure que procedissin del submergible. “Quan estàs en una operació de rescat sempre tens esperança”, va admetre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

infraestructures

Territori licita les obres de rehabilitació del pont de Sant Francesc a Manresa

Manresa
medi ambient

Iniciativa per reduir l’impacte en el medi de curses de muntanya

barcelona
tecnologia

Test a dos sistemes de recàrrega de cotxe elèctric

barcelona
religió

Últims dies de l’exposició sobre la ‘Visita Espiritual a la Mare de Déu de Montserrat’ de Torras i Bages

Montserrat
turisme

El turisme actiu i d’esports d’aventura a Lleida vol superar els 800.0000 activitats contractades

llavorsí
ensenyament

La preinscripció a escoles de música de Barcelona, a punt

barcelona
societat

Desactivada l’alerta per inundacions

barcelona

S’entrega la 58a edició dels Premis Literaris

cassà de la selva
memòria democràtica

Nou atac al plafó que explica les tortures de Via Laietana 43

barcelona