Successos

amèrica del nord

Donen per morts els cinc passatgers del submergible desaparegut quan visitava el ‘Titanic’

La Guàrdia Costanera dels Estats Units apunta a una “implosió catastròfica”

Un robot operat per control remot ha trobat parts del submergible turístic al fons de l’oceà

La Guàrdia Costanera dels Estats Units ha confirmat aquest vespre (hora catalana) que les restes materials trobades en aigües de l’Atlàntic nord, prop de la zona on hi ha el Titanic, corresponen al submergible Titan, desaparegut diumenge passat amb cinc persones a bord. Les restes, que han estat trobades per un robot submergible operat per control remot que treballava en la recerca del submergible turístic, “són congruents amb la pèrdua catastròfica de pressió en la cabina del Titan”, ha explicat en roda de premsa John Mauger, contraalmirall de la Guàrdia Costanera dels Estats Units, que ha traslladat el seu condol a les famílies dels cinc ocupants.

Poc abans de l’anunci oficial, Oceangate, l’empresa operadora del submergible, s’havia avançat amb un missatge de condol.

L’anunci ha estat la confirmació del que tothom ja temia quan la Guàrdia Costanera ha anunciat a mitja tarda la troballa d’unes restes materials. Es tracta de cinc peces principals, segons va precisar l’expert submarí Paul Hank.

Desapareixia així la petita escletxa d’esperança obert dimarts després que uns avions de reconeixement haguessin detectat uns sons subaquàtics a la zona, tot i que l’anàlisi d’aquests sorolls no havien aportat cap resultat concloent.

La descoberta d’aquestes restes del Titan ha arribat poc després que s’hagués exhaurit el temps que els experts consideraven que tenia d’oxigen el submargible.

L’anunci posa fi a un compte enrere pel rescat del Titan que diumenge va iniciar un descens de dues hores i mitja fins a les restes del Titanic amb cinc persones a bord –dos multimilionaris, el fill d’un d’ells, un explorador francès i el pilot–. Una hora i quaranta-cinc minuts més tard el submergible va perdre el contacte amb la seva nau nodrissa. Un submergible —a diferència d’un submarí– té reserves d’energia limitades i necessita una nau de suport a la superfície per llançar-lo i recuperar-lo, explica la cadena nord-americana CNN en el seu web. El Titan, informa el mateix mitjà, sol passar entre deu i onze hores submergit en cada viatge a les restes del Titanic, mentre que els submarins poden romandre sota l’aigua mesos. Com que no es va recuperar el contacte, dilluns va començar una cerca contra rellotge en la qual s’hi van abocar múltiples recursos. En aquesta cerca hi van participar efectius i recursos dels EUA, el Canadà, l’Estat francès i el Regne Unit, amb avions, embarcacions i drons submarins.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia