Política

El PP balear aprova el decret que trenca amb la immersió lingüística a les aules

El parlament balear aprova el Tractament Integrat de les Llengües (TIC) amb els únics vots del PP

Milers de persones es manifesten a la porta de la cambra legislativa contra la política educativa de l'executiu de Bauzá

El Parlament balear ha aprovat aquest dimarts el decret del Tractament Integral de Llengües ( TIL que limita les hores d'ensenyament de català a les escoles, gràcies a la majoria absoluta del PP i amb el vot en contra de l'oposició. A les portes de la Cambra legislativa, però, milers de persones han protestat contra la política educativa de l'executiu de Bauzá

L'aplicació del trilingüisme –l'ensenyament de català , castellà i anglès de manera proporcional en les aules– ha portat a la comunitat educativa balear a una vaga indefinida a l'escola pública i concertada que ha entrat en la seva segona setmana d'activitat.

El debat entre el PP i l'oposició ha estat intens i tant el PSOE com els econacionalistes de MÉS han exigit amb insistència que avui mateix fos retirada una de les mesures polítiques més polèmiques d'aquesta legislatura , però l'executiu balera ha reafirmat la seva intenció de desenvolupar -la.

El president de les Balears , José Ramón Bauzá , ha afirmat que amb el TIL s'ha optat per la llibertat i l'elecció i no per la immersió lingüística en català, com succeïa fins ara . Bauzá ha dit que entén que a l'oposició no li va bé que existeixi “un equilibri” lingüístic entre les dues llengües oficials i l'anglès , però és “ molt important” que els estudiants dominin les tres de cara a la seva preparació i futur professional i es millorin les xifres de fracàs escolar de les Balears, el més alt de Espanya,

La portaveu del PSOE , Francina Armengol, ha demanat a Bauzá que “deixi de fer de piròman i faci de president” , i l'ha acusat d'aplicar aquest projecte per la seva “ fòbia “ al català i per “ fer punts davant els seus amics de Madrid” . La cap de l'oposició ha dit que el president ha aconseguit un cosa “impossible” com és unir tota la comunitat educativa en contra d'aquest projecte i li ha demanat que deixi de “dir mentides i aberracions pedagògiques” com és lligar la immersió lingüística al fracàs escolar de les Illes Balears.

El portaveu de MÉS , Biel Barceló , ha qualificat el president de les Balears de “ il·luminat “ per aplicar el TIL. “Vostè ha decidit dur a terme una guerra contra tota la comunitat educativa”, ha lamentat el diputat econacionalista, que ha demanat al mandatari balear que escolti els manifestants que han protestat avui a les portes del Parlament. En opinió de Barceló, el problema és que “vostè”, en al·lusió al president, “s'ha tancat al Consolat de Mar amb un seguit d'assessors mediocres i fanàtics que han perdut el sentit de la realitat i del carrer”.

La consellera d'Educació, Joana Maria Camps, ha declarat que el govern balear està “disposat” a negociar i parlar sobre l'aplicació del Tractament Integrat de Llengües ( TIL) a Balears , però no a retirar-lo, i ha exigit “responsabilitat” a l'oposició, a qui li ha demanat que deixin de “crispar” perquè “no tot val per assolir els fins polítics”.

Mentrestant , al carrer, docents, pares , mares i estudiants han xiulat i han cridat durant diverses hores lemes com “ Dimissió “ o “ No tenim por”. Sobre aquesta polèmica educativa, el batle popular de Palma, Mateo Isern, ha reclamat avui que s'iniciï “com més aviat” i “sense condicionaments previs” el diàleg entre el govern i els representants dels professors . “Els grans perjudicats d'aquesta situació són els nostres fills”, ha subratllat .

El seguiment del setè dia de vaga de docents és, segons el govern de Bauza, del 15%, mentre que el percentatge dels sindicats és del 69,97%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.