Política

IRENE PALOL

ALCALDESSA DE VILADAMAT

“Sense informació no es pot decidir”

“Som un Ajuntament que creiem en la participació però que ens trobem que cal ensenyar a ser participatiu”

“Ha d'estar pactat; és un procés de consens, de participació i d'enriquiment”

SÍMBOL.
Irene Palol és l'alcaldessa de l'únic ajuntament en què la CUP disposa de majoria absoluta. No fa pas pinta de veure's afectada per la pressió. Afirma que obres no toquen i que ara és l'hora de fer pedagogia participativa. Mentrestant maniobra: ho fa per encaminar-ho tot cap una nova manera de fer política.

Què pot fer el seu Ajuntament aquest mandat?

En l'anterior mandat es va fer l'edifici de vestidors per a la zona esportiva, una obra molt gran que pretenia ser un local polivalent, amb diferents sales de reunions, un espai per a grups municipals i un bar. Això ha costat molts diners i ho pagarem durant molts i molts anys. Per a un poble de 450 on ja hi havia una sala polivalent, un ajuntament nou i un local de joventut a l'ajuntament vell, això no calia. Com que ve època de vaques magres no ens dedicarem a fer grans obres. Mantindrem el que hi ha i, sobretot, volem fer un gir a la manera de fer política.

I com es fa això?

Fent que tot sigui proper. Volem apropar la política a la gent i que sigui molt i molt transparent.

En quins mecanismes han pensat?

Diversos. Quan érem a l'oposició editàvem el Pamflet, en què explicàvem tot el que anava passant al poble entre ple i ple. Això ens va donar molta força i va apropar la política a la gent. Per això ho continuem fent. El ple ara es fa un mes sí, un mes no.

El butlletí, però, no és interactiu.

El Pamflet dóna la informació i tenim també una bústia de suggeriments. Ens hem trobat que no hi ha cultura participativa. La interacció és de carrer i de bar. La gent no està acostumada a participar i ens vam plantejar que volíem anar cap a una major participació, però que calia aprendre'n. Per això ens hem proposat, per exemple, de fer un pressupost participatiu. Abans d'això, però, ens hem proposat ensenyar com es fa un pressupost. Vam ensenyar com es presentaven les partides, com es repartien... El primer pas cap a la participació és la pedagogia. De cara a l'any vinent, el pressupost el farem entre tots. Hem començat per la cultura de la participació.

I què més?

Dinamitzar el web. El que teníem feia molt de temps que era fet. El dinamitzarem. El convertirem en una eina on tothom hi pugui anar i trobar-hi utilitat. És un altre element que contribueix a la participació. Els plens s'obren sempre perquè els veïns puguin preguntar, demanar, proposar. Engeguem una tertúlia.

És com un Ajuntament escola.

Sí. Som un Ajuntament que creiem en la participació però que ens trobem que cal ensenyar a ser participatiu. Sense informació no es pot decidir.

La CUP té vocació assembleària. No fa molt complicades totes les preses de decisió?

L'assemblearisme en cap moment no és un “entre tots ho fem tot”. Així ho veig jo. Perquè l'entre tots ho fem tot vol dir: o que no fem res o que ho fan els de sempre. L'assemblearisme ha d'estar pactat, és un procés de consens, de participació i d'enriquiment, però al cap i a la fi, cadascú ha de tenir la seva responsabilitat. Ser assembleari vol dir enriquir-se amb les aportacions dels altres i poder canviar d'opinió amb les aportacions dels altres. Convidem tothom a participar, tot i que l'oposició no participa mai. L'enriquiment a través de la visió contrària a la nostra no el tenim.

k

L'entrevista sencera a www.elpuntavui.cat
Això vol dir que la crítica ha de ser interna?
Sí, ajudats per la crítica captada en el municipi. El que seria òptim és que treballéssim tots a una. Visions diferents per una mateixa idea: que el poble anés millor. Això seria enriquidor. No tenim una oposició molt contundent. Ens fan la feina fàcil, però voldríem poder comptar més amb ells. L'oposició hauria d'ajudar, fent d'oposició, per tirar endavant les coses. I això no passa. Ni aquí ni enlloc.
A Viladamat els símbols son més importants que enlloc. Això no els pot portar problemes?
Potser sí, potser no. No em preocupa massa.
Quan arribi la carta del subdelegat del govern requint allò que ells en diuen legalitat vigent...
Veurem. Arribem-hi. Això és un problema irrisori. La gent s'hauria de dedicar a coses més importants. L'important és tirar endavant allò que tens previst per al teu municipi. Això que diem és una pèrdua de temps. És una absurditat que es perdi el temps amb la simbologia.
I que es demani l'abdicació del rei?
Això ho trobo més pragmàtic. A part d'ideològic. És que ens costa molts calés! Si expliquéssim què ens costa mantenir tota aquella gent, qui diria que sí?
Què es veuen capaços de fer en la resta del mandat?
Complir el nostre programa electoral [posa el programa sobre la taula]. A hores d'ara ja tenim més del 50 per cent del programa fet.
Si en mig any han tingut temps de fer la meitat del programa, o l'altra és molt complicada o n'han fet molta via.
L'altra meitat s'ha de menjar i pair bé. Les coses s'engeguem i després s'han de consolidar. Si fem coses i no deixem pòsit és com si no haguéssim fet res perquè amb el temps s'esborrarà. Dels aspectes socials volem crear un servei de taxi mancomunadament amb els pobles veïns de la C-31. Hem de facilitar que la gent pugui anar a l'hospital de Figueres. És una iniciativa calcada a la dels pobles del Baix Empordà. Fem activitats per a la gent gran, classes de gimnàstica passiva, es promou l'ús del parc urbà de salut (que no es feia servir), es fan tallers de memòria... Anirem fent. Això fa teixit. La gent es troba, parla. Estan actius.
Què més diu aquest programa?
La contractació dinamitzadora i vetlladora per atendre la gent gran és un dels problemes més grans que ens trobem. Ho estem mirant. Potser ens hem de centrar més en una dinamitzadora cultural. Ara és el moment d'estirar les coses com el xiclet. Cal polivalència. Redefinició de les activitats amb el jovent: això també ho estem fent. Es va prometre que es tancaria el camp de futbol i s'ha fet. S'ajuda les associacions.
Consultes populars.
De moment no n'hem convocat cap perquè teníem pendent convocar-ne una si es removia el tema dels molins. No hi ha cànon, no hi ha implantació.
S'hi oposarien?
No. Donaríem la informació perquè el poble decidís en un consulta vinculant. Jo no en sóc partidària, però no haig de decidir-ho jo. S'han de portar a consulta els temes a llarg termini i de pes per al poble.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.