Política

JOSEP ANTONI RAMON

ALCALDE DE SERINYÀ (GPS - AM)

“La prioritat és ampliar l'escola”

El POUM, que ara es troba en el tràmit de la resolució d'al·legacions, estarà disponible en aquest mandat

Un dels seus objectius és vincular més estretament el recinte prehistòric i el poble

Josep Antoni Ramon i Guasch és professor de l'Escola Politècnica de la UdG i alcalde des del 2007. En el seu primer mandat va governar amb minoria, però l'amplíssim suport aconseguit en les eleccions d'aquest any el permet ara governar amb majoria absoluta. A l'oposició hi ha una regidora i un regidor de CiU, i una regidora d'UpS-PM.

Ara vostès tenen majoria absoluta. Com pensen gestionar-la? Tindran en compte l'oposició?

Hem de tenir en compte l'oposició i hem de tenir en compte a tothom, és clar. És cert que és una situació nova i ens hi hem d'adaptar... n'haurem d'aprendre. Ens servirà per tenir més agilitat en la gestió, això sí, però seguint comptant amb tothom. Som un poble petit, i això és el que espera la gent.

Quan diu “tenir en compte l'oposició”, a què es refereix exactament?

A mirar d'arribar a acords, a consensos, sobretot en els temes clau, en els que vagin més enllà d'aquest mandat.

El pla general, per exemple?

Per exemple. Serà dels temes clau dels propers anys. Hem d'acabar l'aprovació (ara està en el període de resolució d'al·legacions) i després, mirar de desenvolupar-lo. Hem de tenir en compte, però, el context econòmic. Potser seran uns anys d'estar una mica quiets.

Imaginem que hi hagués prou recursos. Què seria el primer que executaria del pla general?

Sens dubte, l'ampliació de l'escola. És prioritari. De seguida que disposem del POUM haurem de treballar-hi, és a dir, posar a disposició del Departament d'Ensenyament els terrenys. També, el trasllat del camp de futbol cap a l'exterior per poder fer els nous accessos al nucli i posar les bases de la futura zona esportiva. Igualment, hauríem de començar a desenvolupar la nova zona d'equipaments.

Vostè havia dit que calia millorar la relació de Serinyà amb el parc de les coves. Es resoldrà en aquest mandat?

Creiem que un dels pivots pel desenvolupament de Serinyà han de ser les coves. Per tant, hem de tenir-hi una bona relació, hem de dialogar-hi i mirar d'anar plegats en una mateixa direcció, cosa que potser no s'ha fet sempre. S'ha d'entendre que a vegades els interessos del municipi i els de la comunitat científica no coincideixen. Uns i altres haurem de relaxar les nostres pretensions per tal que les coves siguin un equipament que el municipi se les senti seves. Ara la gent del poble no s'ho sent seu. La fira de les fades que vam estrenar aquest estiu pretén precisament això.

Què proposen, per solucionar-ho?

Tindrem un centre cultural al mig del poble, a Can Xerric, on s'han de poder fer activitats divulgatives sobre les coves. La intenció és que el visitant del recinte prehistòric també visiti el poble i que els veïns, a través d'aquest equipament, tinguin més coneixement de les coves i se les facin seves. És cert que la gent de Serinyà hi té l'entrada gratuïta, però això no evita que la majoria només hi hagi anat un cop. Hem d'aconseguir que la gent de Serinyà estigui orgullosa d'aquest espai, se'l senti seu, en parli i li agafi estimació.

A banda de Can Xerric, quines serien les inversions previstes per a aquest mandat?

Ens cal ampliar les places de la llar d'infants i estem estudiant la possibilitat de fer-ne una de nova o bé ampliar l'actual, però, és clar, estem supeditats als recursos. Haurem de veure què ofereix el nou pla d'obres i serveis (PUOSC). Sembla que el govern té la intenció que els diners del pla d'obres puguin anar al pressupost ordinari, per eixugar dèficits financers, per exemple. Crec que això és un error perquè als pobles encara queda per fer molta feina en nous equipaments bàsics o en la renovació d'infraestructures que han quedat velles. Si no podem pagar-ho via PUOSC, no sé com ho farem. El finançament dels ajuntaments s'hauria de resoldre per una altra via; el PUOSC ha de servir per fer obres. I una altra cosa: les obres públiques generen riquesa, no ho oblidem.

Quina és la situació financera de l'Ajuntament de Serinyà?
Tenim un endeutament baix, de l'entorn del 60%. La situació no és preocupant, el que passa és que els ajuntaments tenim problemes de tresoreria perquè no rebem el que ens pertoca i quan pertoca. L'exemple més flagrant és l'aportació de la Generalitat per a les llars d'infants. Per al curs passat comptàvem que tindríem 1.800 euros per plaça i resulta que de moment només n'han arribat 1.300. Això no és seriós. Si ens avisen que l'any que ve rebrem menys diners, em sembla molt bé perquè podem fer les nostres previsions, però que t'ho diguin quan el curs ja ha passat, home, és fort. Això et provoca problemes de tresoreria que fa que els ajuntaments no puguem complir amb els nostres proveïdors.
A quants dies paguen, vostès?
Depèn. Normalment, a seixanta dies, però les factures més grans ens costa més. Com que no arriben les ajudes quan haurien d'arribar, a vegades nosaltres hem d'allargar el termini dels nostres pagaments.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.