Política

Veus del tripartit i CiU volen que Saura plegui d’Interior

Joan Saura està molt tocat com a conseller d’Interior, després de la càrrega de dijous dels Mossos d’Esquadra contra els estudiants, amb l’agreujant que van ser colpejats 31 periodistes. Dirigents d’ICV ho reconeixen fins i tot insinuant la paraula dimissió. “Ara no està en discussió, però no dono res per descartat”, deia ahir dubtós un jove responsable ecosocialista. A aquests problemes s’hi ha sumat que, en un intent de desviar la pressió, Saura va revelar dijous les xifres del finançament, trencant del tot l’estratègia que tenia dissenyada el conseller Antoni Castells. Ahir es va registrar una allau de veus de socis del tripartit i de CiU demanant al conseller que plegui d’Interior, amb tensions públiques entre socis de govern.

El gran fre de la dimissió és que el president José Montilla no la pot provocar sense el consentiment de la direcció ecosocialista, perquè el PSC quedaria en minoria. Per això ahir els socialistes van sortir blindant Saura, i Miquel Iceta el va avalar en públic després d’una reunió amb Jordi Guillot (ICV). En canvi, ERC i altres sectors d’ICV van marcar distàncies amb el conseller d’Interior i els seus problemes de gestió amb la policia de la Generalitat, de manera que no van dubtar a desmarcar-se’n en públic.

El president d’ERC, Joan Puigcercós, va recordar des de TV3 al titular d’Interior que ell va plegar de la conselleria de Governació per no acaparar feines. No va demanar de forma explícita que Saura dimiteixi, però sí indirectament. El conseller compatibilitza la presidència d’ICV amb Interior i s’encarrega a més de la negociació de l’Estatut.

Puigcercós, amb aquesta insinuació, va irritar Guillot, que el va replicar després al·ludint a la situació interna dels republicans. “Prou feina té dirigint ERC”, li va engaltar. Mentrestant, el responsable de les JERC, Gerard Coca, reclamava que Saura surti del govern com ho va haver de fer en el seu dia Josep-Lluís Carod.

Romeva, consternat
La cosa encara es va entortolligar més perquè es van sentir crítiques des del mateix entorn d’ICV. L’eurodiputat Raül Romeva, que és el primer dirigent d’ICV que haurà de posar la cara en unes eleccions, el 7 de juny a Europa, no ha dubtat a declarar-se “consternat” per l’actuació policial i a exigir responsabilitats. “Que s’assumeixin o es facin assumir les responsabilitats que toquin”, precisava al seu blog fent un desmarcatge en tota regla. Col·lectius ecologistes, com Els Verds Esquerra Ecologista, eren encara més durs i exigien un cessament, i ahir un grup desconegut va atacar amb pintura la seu d’ICV a Vilafranca.

L’oposició va carregar també de valent. Oriol Pujol (CiU) va demanar que, si Montilla no pot cessar Saura perquè es trenca el govern, li retiri les funcions d’Interior i les atorgui a un conseller que no sigui d’ICV.

ICV està analitzant amb preocupació el desgast. Dirigents de la nova fornada són partidaris de fer públic que Saura no repetirà de candidat, ara que ja pot ser rellevat al partit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
tot recordant

Fèlix Goñi i Roura, l’inici de Terra Lliure

àsia

Els sondejos a peu d’urna a l’Índia pronostiquen un triomf de Modi

barcelona
política

Puigdemont exalça la feina feta per l’exili per poder aprovar l’amnistia

barcelona
àfrica

Sud-àfrica posa fi a tres dècades de domini del partit de Mandela

Barcelona
política

Illa es confessa “molt tranquil” sobre les negociacions postelectorals

barcelona
guerra a gaza

Netanyahu diu que no hi haurà treva permanent fins que Hamàs hagi estat destruït

barcelona
política

ERC diu que ja negocia el referèndum i Junts li pica el crostó

barcelona
amèrica del nord

Mèxic vota avui a la primera presidenta de la seva història

barcelona
política

L’ANC culmina la renovació de la cúpula, que presidirà Lluís Llach

barcelona