Política

“El veto és una demostració de força contra Catalunya”

Entrevista a Salvador Milà, advocat de l’Ajuntament d’Arenys de Munt i diputat d’ICV al Parlament

El diputat d’ICV Salvador Milà va defensar ahir com a advocat de l’Ajuntament d’Arenys de Munt la legalitat de la consulta en la vista oral als jutjats de Barcelona. A parer de l’exconseller, el recurs de l’Estat té una clara “motivació política”.

Com ha anat la vista oral?
Hem exposat que els ajuntaments com a organismes de representació política poden donar suport a reivindicacions polítiques i exercir els seus drets de manera pacífica.

En què s’ha fonamentat la vostra al·legació per evitar que es prohibeixi la consulta?
El nostre recurs es basa en el fet que no és l’ajuntament qui organitza ni convoca la consulta, sinó una entitat, el Moviment Arenyenc per l’Autodeterminació (MAPA). El consistori no ha facilitat ni el cens electoral ni ha donat diners o funcionaris per a la seva realització.

¿L’Ajuntament ha complert, per tant, tots els requisits legals?
No n’ha de complir cap. L’ajuntament simplement dóna suport a una consulta, com s’ha fet en d’altres ocasions. Només cal recordar acords municipals on s’ha donat suport a consultes com la sortida d’Espanya de l’OTAN o l’aportació del 0,7% del pressupost estatal a cooperació internacional.

Considera que es tracta d’un veto polític?
Ha quedat molt clar que es tracta d’un veto polític. És la resposta de l’Estat en un context on s’està discutint la constitucionalitat de l’Estatut. És una demostració de contundència cap a Catalunya per deixar clar que no es pot parlar del dret a l’autodeterminació.

La vicepresidenta del govern espanyol, María Teresa Fernández de la Vega, va deixar clar la setmana passada que la consulta no cap a la Constitució.
Hi cap qualsevol acte de reivindicació política. A la Constitució hi caben tots els actes simbòlics on es recull l’opinió de la gent i s’expressa la seva voluntat. Fins i tot en períodes electorals s’han recollit signatures o s’han realitzat consultes populars i l’Estat no les ha impugnat.

I més quan tant el PSOE com el PP repeteixen una vegada i una altra que es pot parlar de tot en absència de violència.
No entenem que diguin que es pot parlar de tot si s’utilitzen mètodes pacífics i democràtics i ara es prohibeixi la consulta.

La jutge li ha replicat que també hauria prohibit la consulta si es volgués modificar l’edat per conduir. La seva oposició a la celebració de la consulta ha quedat clara.
No podem prejutjar quina serà la seva decisió perquè és entrar en suposicions. Puc tenir la meva opinió personal, però ja es veurà què dictamina.

Sigui com sigui creu que s’aixecarà el veto?
Sóc optimista perquè tenim raó. Molts ajuntaments han donat suport a qüestions que no són de competència municipal i no s’han impugnat. Es tracta només de posicionaments polítics que no tenen validesa jurídica.

¿L’ha sorprès que el representant de l’Advocacia de l’Estat fos un excandidat de la Falange?
No hi vull entrar, en això. És un funcionari de l’Estat i punt.

Però no deixa de ser curiós.
Fa mal efecte.

Si es ratifica la prohibició, ¿serà un atac greu i sense precedents contra la llibertat d’expressió?
Serà un error des del punt de vista jurisdiccional i constitucional. Les coses no van així, hi ha jurisprudència que demostra que aquest tipus de consultes es poden fer. La consulta és legal.

¿El departament d’Interior s’ha demorat a l’hora d’ajornar la manifestació de la Falange?
Ha actuat correctament. El dret a la manifestació està reconegut i el departament l’ha canviat de dia quan l’ajuntament ha avalat que hi podria haver incidents. S’havia de fonamentar perquè no es pot actuar de manera arbitrària.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.