Política

Calders també aprova fer la consulta independentista abans d'acabar el 2009

El consistori impulsarà el referèndum a través d'una comissió, que serà qui establirà els criteris que impulsin una "bona organització, eficàcia i legitimitat democràtica" de la consulta

L'Ajuntament de Calders (Bages) impulsarà, a través d'una comissió, una consulta sobre l'autodeterminació. El ple municipal ha aprovat aquest dilluns facultar l'alcalde perquè impulsi la creació d'aquesta comissió, que és qui farà la convocatòria de la consulta abans d'acabar aquest 2009.

En el text de la moció també es dóna suport a l'Ajuntament d'Arenys de Munt per la situació que està vivint i es considera que la consulta que s'impulsa en aquest municipi és un "exercici saludable de democràcia". La moció s'ha aprovat amb el vot favorable dels cinc regidors del Grup Democràtic de Calders-ERC i dels dos regidors de CiU.

En la moció aprovada "s'encoratja" a prendre la decisió de convocar aquestes consultes amb "llibertat" i s'anima als ajuntaments dels Països Catalans que es plantegin fer consultes populars com la que es farà a Arenys de Munt i Calders amb la "complicitat amb la societat civil".

En el text aprovat es deixa clar que l'Ajuntament donarà suport a les demandes que faci la comissió pel que fa a la difusió i publicitat d'aquesta consulta i s'estableix com a punt de referència de tot el procés el Centre Cívic de Calders, que és l'espai d'activitats del municipi. La comissió, on estaran representats els dos grups amb representació municipal, serà qui establirà els criteris que impulsin una "bona organització, eficàcia i legitimitat democràtica" d'aquesta consulta. L'alcalde, Jaume Perarnau, ha defensat aquest punt durant la sessió i ha assegurat que aquest tipus de consultes ajudaran a "mobilitzar" els ciutadans després d'un període de molta desafecció política i social.

Perarnau ha assegurat que indistintament de quin sigui el resultat de la votació i del nombre de municipis que la facin, la convocatòria d'aquesta consulta i el fet que alguns municipis es plantegin convocar-la és "un pas endavant" en la lluita per la llibertat catalana.

El passat 14 d'abril aquest mateix municipi ja va aprovar una moció en aquesta mateixa línia. En aquest sentit el text conté nombroses referències a antecedents o fets de naturalesa similar com les resolucions del Parlament del 12 de desembre del 1989 o de l'1 d'octubre del 1998 referents al dret a l'autordeterminació o la Declaració Universal dels Drets dels Pobles de les Nacions Unides.

L'Ajuntament de Calders considera que els ajuntaments són la institució democràtica "més propera" a la ciutadania i que per tant cal recollir les seves peticions i sensibilitats. Al final del ple, Perarnau ha declinat fer declaracions sobre la moció assegurant que un cop hi hagi la comissió constituïda seran els seus representants els qui hauran de posicionar-se. L'alcalde assegura que l'Ajuntament només promourà la creació d'aquesta comissió, que serà la que finalment acabarà promovent la consulta.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
guerra a gaza

Israel intensifica els seus atacs al sud i el nord de la Franja

barcelona
Estats Units

Els EUA neguen que s'estigui produint un “genocidi” a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Un treballador de l’ONU mor a Gaza per l’impacte d’un projectil atribuït a Israel

barcelona
TEDH

L’eslovè Marko Bosnjak, elegit nou president del TEDH

barcelona
tribunals

Citen a declarar Rovira i els investigats per Tsunami per videoconferència

barcelona
guerra a europa

Ucraïna relleva el cap militar de la regió de Khàrkiv

barcelona
estats units

A Trump el preocupava un escàndol sexual, segons el seu exadvocat

barcelona
guerra a europa

Rússia pressiona Khàrkiv i avança al nord de la regió ucraïnesa

barcelona
política

Ponsatí deixa la primera línia política

barcelona