Política

guerra a gaza

Els tancs d’Israel entren a Rafah i prenen el control de la part palestina del pas fronterer

L’exèrcit israelià hissa la bandera en l’encreuament després d’una nit d’intensos bombardejos que han causat una vintena de morts

Netanyahu manté l’assalt a la ciutat del sud de la Franja, últim refugi dels palestins, després que Hamàs hagi anunciat que accepta la proposta de treva

L’exèrcit israelià ha confirmat aquest dimarts al matí la presa de control de la part palestina del pas fronterer de Rafah, que connecta la Franja de Gaza amb Egipte i que és l’últim refugi dels palestins.

En un vídeo compartit a les xarxes per l’exèrcit israelià es poden observar tancs a la zona, així com la hissada de la bandera israeliana. La presa de control de l’encreuament s’ha produït després d’una breu però intensa incursió terrestre de les tropes israelianes després d’una intensa nit de constants bombardejos, que han matat almenys una vintena de persones.

L’operació al pas de Rafah ha estat executada per la brigada 401 –integrada bàsicament per tancs– i la brigada d’elit Givati, segons ha informat un portaveu de l’exèrcit israelià.

Aquesta operació, segons informen els mitjans locals, no és l’anunciada ofensiva terrestre per Israel en els últims mesos, però té una gran importància estratègica i simbòlica. Es tracta de l’únic punt d’entada i sortida de l’enclavament palestí que fins ara no estava controlat per Israel i era també la principal via d’accés d’ajuda humanitària a Gaza des del 7 d’octubre passat, quan l’atac de Hamàs al sud d’Israel va desencadenar la campanya militar israeliana a la Franja. Un cop les tropes israelianes s’han apoderat del seu control l’han tancat i ja no entra cap mena d’ajuda.

Hores abans de llançar l’ofensiva sobre el pas fronterer, Israel havia ordenat l’evacuació de cent mil persones a l’est de la ciutat de Rafah davant una imminent ofensiva en la qual les seves tropes “usaran una força extrema”. Hamàs, a més, havia anunciat que acceptava la proposta d’alto el foc d’Egipte i Qatar. Tot i això, i les súpliques de la comunitat internacional perquè abandoni els plans contra Rafah, el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, va continuar endavant amb l’ofensiva. En un missatge publicat dilluns al vespre per la seva oficina, Netanyahu va defensar l’operació sobre Rafah i va dir també que la proposta acceptada per Hamàs “és molt lluny de complir amb les demandes d’Israel”, però que, tot i això, enviarà una delegació a Egipte per negociar-la.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]