Política

Estats Units

La cursa del 2024 a la Casa Blanca

Trump divideix els republicans

Malgrat les imputacions judicials, el magnat és el gran favorit en la cursa per a la nominació presidencial del seu partit gràcies al suport de les bases

El sector més crític el considera un demagog perillós que ha de respondre per l’assalt del 2020 al Capitoli

Els rivals interns tenen dificultats per imprimir una direcció clara a la seva campanya

Els líders conservadors estan desalineats amb els votants més joves i els seus reptes per al futur

El Partit Republicà dels Estats Units està immers en una contesa per la nominació presidencial mentre afronta el drama legal i polític de l’enjudiciament de Donald Trump.

Aquesta vegada, Trump està acusat de quatre càrrecs relacionats amb els seus intents de desqualificar les eleccions del 2020 i interferir en la transferència de poder. Tot i això, encara manté una adhesió significativa dins del seu partit, amb una recent enquesta de seguiment de la companyia Morning Consult que li dona fins a un 58% de suport, mentre que el seu rival més proper, Ron DeSantis, només obté un 15%.

Aquest suport contundent radica en la capacitat de Trump de mantenir la seva base de seguidors, que s’ha mostrat intensa i lleial. Tot i els càrrecs criminals que afronta, aquesta base continua al seu costat, fet que li atorga una posició de favorit per a la nominació presidencial republicana. El seu enfocament a lluitar contra els resultats de les eleccions de fa tres anys pot ser interpretat com un intent d’alimentar aquesta base i mantenir-la cohesionada envers la seva figura.

En una entrevista amb El Punt Avui, Cynthia Kaui, presidenta del grup Joves Republicans de San Diego (SDYR, en les seves sigles en anglès), va assenyalar que els integrants de l’organització que lidera no estan “preocupats” per l’acusació formal que pesa en contra de Trump. “Ens preocupa més que Biden estigui a la Casa Blanca i estem treballant perquè qualsevol candidat republicà, sigui qui sigui qui guanyi la nominació, s’imposi en les eleccions de 2024”, va ressaltar.

Tot i això, hi ha una divisió creixent dins del partit entre els que fan costat a Trump i els que són crítics amb ell. Els partidaris de Trump creuen que ell és el legítim líder del partit i que hauria de ser el candidat presidencial el 2024 perquè “només ell pot unir el partit i recuperar la Casa Blanca”, segons va explicar en declaracions a El Punt Avui José Chavez, republicà resident a San Diego (Califòrnia). “Trump és perseguit pel Departament de Justícia de Biden i això és un risc per a la democràcia; guanyarem el 2024”, va insistir.

Els crítics de Trump, per contra, consideren que és un demagog perillós que no està preparat per ser president i argumenten que és responsable de l’assalt perpetrat el 6 de gener al Capitoli –seu del poder legislatiu estatunidenc– i que hauria de ser penalitzat per les seves accions. “L’acusació és un recordatori que Trump continua sent una amenaça per a la nostra democràcia: va incitar a una insurrecció contra el nostre govern i ha de ser responsable de les seves accions”, va recordar la política republicana Liz Cheney, filla de l’exvicepresident nord-americà Dick Cheney (2001-2009).

D’altra banda, altres aspirants a la nominació, com ara el governador de Florida, Ron DeSantis, semblen tenir dificultats per establir una direcció clara per a la seva campanya. Embrancat en disputes legals amb Disney i en debats sobre l’ensenyament de la història de l’esclavitud a les escoles del seu estat, DeSantis pot estar perdent el focus de les preocupacions més importants dels votants i de l’objectiu principal de la campanya.

Com a resultat, el Partit Republicà es troba en una situació difícil per encarar les pròximes eleccions a la Casa Blanca, que s’han de celebrar el novembre de l’any vinent.

Decisió crucial

Els líders del partit estan desalineats amb els votants més joves, i la lleialtat al Partit Republicà d’aquests votants està sent posada a prova per un lideratge que sembla més centrat en les batalles del passat que en les oportunitats i desafiaments del futur. Si bé Trump és el favorit actual per a la nominació, un quart dels republicans encara expressen el seu rebuig cap a ell com a candidat el novembre del 2024.

Aquesta contesa interna entre diferents visions i enfocaments dins del Partit Republicà pot determinar el seu futur. La capacitat d’un polític com Trump de mantenir-se com a favorit malgrat els càrrecs criminals s’explica per la força de la seva base de suport, mentre que altres candidats han d’afrontar el repte de connectar amb els votants més joves i ampliar la seva base.

Amb les eleccions vinents, el partit s’enfronta a la decisió crucial de definir la seva identitat i determinar cap a on es dirigirà en el futur.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]