Política

Estats Units

Acusació històrica

Trump no afluixa

Tot i el setge judicial, l’expresident dels EUA continua sent el principal candidat en les primàries per a la nominació republicana

El fiscal li imputa quatre càrrecs més relacionats amb l’actuació que va tenir després de perdre les eleccions del 2020 contra Biden

El magnat ha de comparèixer de nou avui davant d’un tribunal

Un fred i ennuvolat 6 de gener del 2021 quedarà gravat a la memòria col·lectiva dels Estats Units com un dels dies més foscos de la seva història. Aquell dia, una multitud enfurismada de seguidors del llavors president Donald Trump va protagonitzar un atac sense precedents al Capitoli de la nació, amb l’objectiu de bloquejar els resultats de les eleccions presidencials del 2020.

Més de dos anys després, l’expresident afronta una acusació nova i greu. El fiscal especial Jack Smith va liderar una extensa investigació que va culminar en un gran jurat votant a favor d’acusar Trump de quatre càrrecs: conspiració per defraudar els Estats Units, conspiració contra els drets dels ciutadans, conspiració per obstruir un procés oficial i obstrucció d’un procediment oficial.

Aquesta és la tercera acusació penal que Trump afronta, però és molt més que un altre problema legal per a l’expresident. La investigació del Departament de Justícia sobre el fatídic 6 de gener és una de les més complexes en la història del país, perquè s’endinsa al cor del suposat esforç per anul·lar els resultats legítims de les eleccions i obstaculitzar la transferència pacífica de poder.

L’exmandatari, convocat a comparèixer davant del tribunal aquest dijous, continua sent el principal candidat en la cursa de les primàries republicanes. Si es declarés innocent, com ha fet amb les altres acusacions, es podria estar defensant en un judici mentre busca el seu retorn a la Casa Blanca.

Les acusacions que afronta Trump són greus i representen un veritable perill legal. Entre els delictes federals hi ha la conspiració per defraudar els Estats Units, que s’aplica als seus presumptes esforços repetits per difondre afirmacions falses sobre les eleccions del novembre del 2020, sabent que no eren certes, amb l’objectiu d’anul·lar els resultats i descartar vots legítims. També se l’acusa de conspiració per obstruir un procediment oficial, a causa de la suposada planificació organitzada per interrompre la certificació dels vots electorals.

A més, les acusacions inclouen obstrucció d’un procediment oficial, relacionat amb els esforços de Trump i els seus còmplices per bloquejar la certificació oficial dels vots electorals al Congrés, i conspiració contra els drets dels ciutadans, una llei que data de l’època de la Guerra Civil i que s’aplica als intents d’“oprimir, amenaçar i intimidar” les persones en el dret a votar en una elecció.

Independentment de les acusacions, Trump continua liderant les enquestes entre els candidats presidencials republicans. Tot i els escàndols i les acusacions prèvies, els seus seguidors ho veuen com una figura que els representa i, en lloc d’allunyar-los, cada acusació sembla reforçar-ne el suport.

A més a més, en cas que fos condemnat o empresonat, podria guanyar la presidència. La Constitució té molt pocs requisits per servir com a president, com ara tenir almenys 35 anys, i per això no impedeix que algú acusat, condemnat o fins i tot complint una condemna de presó es proposi com a president i guanyi la presidència.

Els càrrecs donats a conèixer aquesta setmana se sumen a un total de 40 en una acusació federal separada relacionada amb la investigació del fiscal especial sobre el maneig indegut de documents classificats, així com 34 càrrecs criminals de delictes greus per falsificació de registres comercials a Manhattan relacionats amb un suposat frau de pagament de diners i encobriment que involucra una estrella de cinema per a adults.

En última instància, el llegat de Trump a la política nord-americana està ara sota escrutini i el seu destí legal està en mans dels tribunals. El seu futur polític, tot i això, està en mans dels votants, que hauran de decidir si el passat el condemna o si encara té un lloc a l’escenari polític dels Estats Units.

5 PREGUNTES CLAU

Els nous càrrecs als quals s’enfronta Trump obren diverses incògnites sobre el seu futur polític i judicial.

De què s’acusa Trump?

De tres càrrecs de conspiració i un d’obstrucció a un procediment oficial. Tots relacionats amb les seves accions després de perdre les eleccions del 2020 i que van culminar amb l’assalt al Capitoli.

Com ha reaccionat Trump?

Primer ho ha fet a través de la campanya amb el llenguatge incendiari de sempre i insistint a parlar de caça de bruixes i després ha difós un missatge d’agraïment als seus seguidors. El Partit Republicà guarda silenci, excepte alguna veu crítica, fet que demostra la influència que té.

Té més causes?

Sí, dues més: la del pagament a l’actriu porno Stormy Daniels, i la dels documents de Mar-a-Lago. La primera començarà a jutjar-se el març del 2024 i la segona al maig, en plena campanya electoral.

Pot arribar a ser president?

Sí. La Constitució no preveu la prohibició de ser president a un condemnat per la justícia federal, ni tan sols si ja és a la presó, excepte si ha acabat entre reixes per insurrecció, càrrec del qual no ha estat acusat.

I si guanya des de la presó?

En teoria, explica The New York Times, podria ser desposseït en virtut de la 25a esmena, que fixa un procés per transferir l’autoritat al vicepresident. Caldria que aquest i una majoria de membres del gabinet el declaressin incapaç de complir amb les obligacions, difícil atès que seria gent lleial a ell. El més probable és que presentés una demanda per ser alliberat o s’indultés ell mateix. En aquests dos casos el Suprem seria l’àrbitre final, diu el mitjà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Troben vuitanta cossos enterrats a tres fosses a l’hospital Al-Shifa

Barcelona
Pròxim Orient

Els Emirats Àrabs rebutgen la idea de participar en l’administració civil de Gaza

Barcelona
Perú

La fiscalia obre diligències contra Boluarte per encobrir el seu germà

Barcelona
política

Tot a punt per al 12-M: Més de 5,7 milions d’electors podran votar en 8.940 meses

barcelona
Guerra a Europa

Ucraïna assegura haver frustrat un atac terrorista a Kíiv planejat per Moscou

Barcelona
Guerra a Gaza

Israel ordena evacuar més barris de Rafah

Barcelona

Consens pels reptes i no en les receptes

Girona
Àngel González
President de la Coordinadora de Memòria Democràtica del País Valencià

“La llei que impulsen el PP i Vox no és de concòrdia, sinó de discòrdia”

BANYOLES

Desmemòria ultra

Banyoles