Política

Els colpistes acusen França de preparar una intervenció per alliberar el president Bazoum

França nega haver utilitzat mitjans letals contra els manifestants que van intentar assaltar la seva Ambaixada a Niamey

La comunitat d’Estats d’Àfrica Occidental dona un ultimàtum per restablir l’ordre constitucional i amenaça amb utilitzar la força

La junta militar que ha pres el poder al Níger ha denunciat aquest dilluns que el govern deposat ha autoritzat França a realitzar una intervenció militar per alliberar el president Mohamed Bazoum, retingut pels colpistes al palau presidencial des del passat dimecres.

El coronel Amadou Abdramane, un dels líders del cop, ha llegit un comunicat a la televisió pública on assegura que P

arís està preparant una acció amb la “complicitat” d’alguns nigerins. El militar ha assegurat que representants francesos s’haurien reunit amb el ministre d’Exteriors destituït Hassoumi Massaoudou –que s’ha proclamat primer ministre interí– i el coronel major comandant de la Guàrdia Nacional, Issa Guire, per “obtenir les autoritzacions polítiques i militars necessàries”.

Segons ell, Massaoudou i Guire han signat un document on autoritzen el “soci francès” a “efectuar cops al palau presidencial per alliberar el president de la República, Mohamed Bazoum, segrestat”.

França, que ha condemnat el cop i ha instat a restablir el govern legítim, no ha confirmat cap pla o intenció d’intervenir militarment al país africà. El ministeri francès d’Exteriors ha declarat que la seva “prioritat” és la “seguretat dels nostres ciutadans i instal·lacions” al Níger, que, ha recordat, “no poden ser objectius de la violència, d’acord amb la llei internacional”.

En aquest sentit, París ha negat haver utilitzat mitjans letals per repel·lir els centenars de simpatitzants de la junta militar que diumenge van intentar entrar per la fora a l’Ambaixada francesa a Niamey durant una protesta contra la presència francesa al país.

Segons un comunicat llegit avui pel coronel Abdramane, els serveis de seguretat de la legació diplomàtica van llançar “granades lacrimògenes i van utilitzar les seves armes” contra els manifestants que hi havien acudit a protestar empesos per “l’actitud desestabilitzadora d’una cancelleria occidental”, sense citar el nom de França.

Ultimàtum de la comunitat de l’Àfrica occidental

Qui sí que ha amenaçat obertament d’intervenir militarment al Níger per restablir l’ordre constitucional ha estat la Comunitat Econòmica dels Estats d’Àfrica Occidental (CEDEAO), que ha apel·lat al “principi de tolerància zero amb els canvis de govern inconstitucionals”.

Després de la cimera extraordinària celebrada diumenge a Abuja (Nigèria), els països membres van signar una resolució en la que reiteren la condemna del cop i mantenen que Mohamed Bazoum és el “legítim president” del Níger.

La CEDEAO avisa que si les seves demandes no són ateses en el termini d’“una setmana” prendrà “totes les mesures necessàries per restaurar l’ordre constitucional” al Níger. “Aquestes mesures poden incloure l’ús de la força”, precisa el document. Els caps de defensa de la CEDEAO han estat convocats d’urgència per abordar aquesta eventual intervenció.

Mentrestant, la comunitat de l’Àfrica Occidental ha establert el tancament de fronteres terrestres i aèries amb el Níger i ha establert una zona d’exclusió aèria per als vols comercials que vagin o surtin del país.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia