Política

El general colpista Tchiani s’autoproclama nou líder de Níger

La UE amenaça de suspendre “tota ajuda pressupostària” al país africà després del cop

L’Estat francès no reconeix la nova autoritat

Dos anys després de l’elecció de Mohamed Bazoum com a president de Níger, un cop d’estat ha posat fi a la primera transició democràtica de la història del país africà. El general Abdourahamane Tchiani s’ha autoproclamat nou líder del país. En una compareixença aquest divendres per televisió, el fins ara cap de la guàrdia presidencial ha dit que liderarà el Consell Nacional per la Salvaguarda de la Pàtria (CLSP, per les seves sigles en anglès), la junta de transició militar.

El militar ha justificat el cop militar pel “deteriorament de la situació de seguretat” i ha criticat la falta de cooperació del govern derrocat amb les juntes militars de Mali i Burkina Faso per lluitar conra la insurgència gihadista a la regió del Sahel.

Níger és un aliat clau dels països occidentals contra les insurgències gihadistes a l’Àfrica occidental, on tenen la seva seu diverses tropes estrangeres, incloses franceses i nord-americanes.

I, tot i que, Tchiani no ha citat en la seva intervenció en cap moment a l’Estat francès, principal soci de Níger a la zona, el general colpista ha assegurat que es respectaran “tots els compromisos internacionals subscrits per la República de Níger i els drets humans” i ha demanat als seus socis “tot el suport necessari”.

Els països occidentals temen que Níger s’alieni amb Rússia, com han fet altres països de la regió. El govern francès no ha reconegut l’autoritat de Tchiani i l’alt Representant per a la Política Exterior de la UE, Josep Borrell, ha condemnat aquest divendres “amb fermesa”. A més, ha avisat que “qualsevol ruptura de l’ordre constitucional tindrà conseqüències sobre la cooperació” entre el bloc comunitari i el país, inclosa la “suspensió immediata de tota ajuda pressupostària”. “Els darrers esdeveniments dels últims dies són un atac greu a l’estabilitat i la democràcia al Níger”, ha apuntat Borrell en un comunicat recollit per l’ACN, en el qual subratlla que el cop d’estat és una “violació total dels principis democràtics en què es basa la gestió del poder polític a la regió”.

“La UE fa una crida a garantir sense condicions la seguretat i llibertat de moviment del president Bazoum”, diu Borrell en la nota , en la qual també remarca el suport del club comunitari als “esforços en marxa per permetre un retorn immediat a l’ordre constitucional”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

El govern espanyol retira “definitivament” la seva ambaixadora a l’Argentina

Barcelona
política

Aragonès convoca per al 10 de juny la constitució del Parlament

barcelona
política

El Consell de la República demana una “estratègia compartida” a l’independentisme

barcelona
estat espanyol

Milei apuja el to contra Sánchez

barcelona
Política

Illa ja no descarta a Junts ni al PP

barcelona
llengua

Sense terminis per avançar en l’oficialitat del català a Europa

barcelona

La condemna de ser apàtrides

Istanbul

Laberint europeu

Brussel·les
política

Robles limita a 18 i amb control judicial els espiats amb Pegasus

madrid