Política

Conflicte bèl·lic a l’Est d’Europa

Ucraïna bombardeja ponts que connecten Crimea amb Kherson

L’acció, que no hauria provocat ferits, afecta una de les principals rutes entre la península annexionada i el territori ocupat al sud d’Ucraïna

Kíiv informa d’operacions ofensives cap a Melitòpol i Berdiansk i a Liman

L’Exèrcit ucraïnès ha bombardejat ponts a l’estret de Chongar que connecten l’annexionada península de Crimea amb la província de Kherson, al sud d’Ucraïna, a la zona també controlada per Rússia.

Les autoritats imposades per Rússia a les dues regions ocupades havien denunciat aquest dijous un suposat atac ucraïnès contra aquestes infraestructures, una acció que posteriorment ha reivindicat el representant de la intel·ligència militar ucraïnesa (GUR), Andrí Yusov. “És la feina planificada de les Forces de Seguretat i Defensa d’Ucraïna, del Moviment de resistència i de la població local, que espera la tornada del poder legítim ucraïnès a aquests territoris”, ha dit en una entrevista al Canal 24.

El president de la República de Crimea, Serguei Aksiónov, ha informat a primera hora del matí matí d’un impacte al pont de Chongar. L’atac no ha provocat víctimes però ha obligat a tancar la infraestructura al trànsit. El dirigent prorrús ha afegit en un missatge a les xarxes socials que “experts en explosius estan fent un examen per avaluar el tipus de munició” utilitzada.

El governador interí imposat per Rússia a Kherson, Vladímir Saldo, ha afirmat que, “segons una avaluació preliminar”, en l’atac s’hi haurien utilitzat míssils balístics britànics Storm Shadow. Saldo ha qualificat de “bombardeig bàrbar” l’atac ucraïnès contra diversos “ponts” a la frontera administrativa entre Kherson i Crimea a Chongar, que ha malmès la superfície d’aquestes infraestructures. El governador prorrús ha coincidit que les explosions no han provocat víctimes.

Al sector de Chongar hi ha dos ponts automobilístics en paral·lel, un dels quals fora d’ús, i un altre de ferrocarril.

Saldo ha qualificat l’atac d’aquesta nit contra els ponts com una acció “sense sentit realitzada pel règim de Kíev per ordre de Londres”. En aquest sentit, ha assegurat que el bombardeig “no afectarà de cap manera el curs de l’operació especial” –l’eufemisme que el Kremlin utilitza per referir-se a la invasió d’Ucraïna– perquè “hi ha altres rutes terrestres cap a Crimea”. A més, ha avisat que tenen “una resposta per a cada pas de l’enemic”.

Per la seva posició geogràfica, Crimea és clau per a les operacions militars russes a Ucraïna. El pont de Chongar és una de les principals connexions entre la península i Kherson i, segons mitjans ucraïnesos, una ruta important per al trasllat de tropes russes i subministraments cap al sud d’Ucraïna, ja que és la via més curta des de la península cap a l’ocupada Melitopol i després fins al front.

Explosió a Berdiansk

En paral·lel, un funcionari ucraïnès de l’Ajuntament legítim de Mariúpol, actualment ocupada per Rússia, ha informat a les xarxes socials d’una “forta explosió” al veí districte de Berdiansk, a la província de Zaporíjia, a la costa de la mar d’Azov, en un acantonament de tropes russes.

Segons Petró Andriuixtxenko, conseller de l’alcalde legítim, l’explosió s’ha produït uns vint minuts abans de les dues de la matinada i s’ha escoltat fins tot des del poble d’Urzuf, a Mariúpol, a uns 50 Km del lloc.

Segons el funcionari, els veïns han relatat que l’explosió ha afectat un “punt de concentració dels ocupants al centre hoteler Troyanda de la localitat d’Azovske, al districte de Berdiansk”. L’incendi que ha provocat s’ha pogut veure des la distància durant “més d’una hora”, ha afegit.

En les últimes setmanes les forces ucraïneses han atacat diversos hotels utilitzats per allotjar tropes russes a les zones ocupades del sud i sud-est del país amb els míssils de precisió i llarg abast proporcionats per Occident. Des de l’arribada a Ucraïna dels primers míssils Storm Shadow el passat 11 de maig, s’han produït nombrosos atacs de precisió contra objectius militars i estratègics russos . Aquests coets de fabricació britànica tenen un abast de 250 quilòmetres.

En la primera fase de la seva contraofensiva Ucraïna ha dirigit algunes de les seves accions cap a Berdiansk. De fet, en el seu últim informe les Forces Armades d’Ucraïna expliquen que continuen “realitzant operacions ofensives” cap a les ocupades Melitòpol i Berdiansk, al sud, i a la zona de Liman, a la província de Donetsk, a l’est del país.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]