Política

ÀFRICA

L’exèrcit i els paramilitars acorden una treva de set dies al Sudan

Es portaria a terme del 4 a l’11 de maig i seria la pausa humanitària més llarga des que va començar el conflicte el passat 15 d’abril

L’ONU estima que uns 800.000 civils poden fugir del país en les properes setmanes

El ministeri d’Afers Estrangers del Sudan del Sud ha anunciat aquest dimarts que el líder de l’exèrcit sudanès, Abdelfatah al Burhan, i el comandant del grup paramilitar Forces de Suport Ràpid (FAR), Mohammad Hamdan Dagalo, han arribat a un acord de treva de set dies, del 4 a l’11 de maig, que seria la pausa humanitària més llarga des que va començar el conflicte el passat 15 d’abril.

Aquest dimecres acaba una nova treva de 72 hores, la tercera consecutiva, per permetre les evacuacions d’estrangers i sudanesos que fugen dels combats. El president sud-sudanès, Salva Kiir, ha urgit els líders sudanesos que “nomenin els representants i proposin una data per començar les converses com més aviat millor”, segons informa Efe.

Per altra banda, l’ONU ha fet públic aquest dimarts que estima que fins a 800.000 civils poden fugir del Sudan i buscar protecció en algun país veí les properes setmanes a causa del conflicte armat, que ha provocat més de 500 morts i més de 4.000 ferits, segons el ministeri de Salut sudanès, citat per la BBC, i ha obligat a més de 100.000 persones a fugir per salvar la vida.

La portaveu de l’Agència de Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR), Olga Sarrado, ha afirmat que aquest organisme treballa amb aquesta potencial xifra de refugiats per a la planificació financera i operacional. D’aquests nous refugiats, 600.000 serien sudanesos i persones d’altres països que eren refugiats al Sudan i que ara busquen protecció en un tercer país. Els 200.000 restants serien refugiats sud-sudanesos i d’altres països que optin per tornar de forma prematura als seus països, segons ha explicat Sarrado i informa Efe.

L’Organització Internacional per a les Migracions (OIM) ha dit que també cal considerar que al Sudan hi ha més de 330.000 desplaçats interns.

El Txad i Egipte són els països on estan arribant més refugiats sudanesos —sobretot dones i nens—, però també estan fugint a la República Centreafricana, Etiòpia i al mateix Sudan del Sud. Una situació que, excepte en el cas d’Egipte, està generant un fort augment de les necessitats alimentàries, d’aigua, d’atenció mèdica i d’espais on arrecerar-se. ACNUR ha alertat que al Txad part dels nouvinguts passen el dia i dormen a l’exterior i que la situació a Darfur —una regió de l’oest del Sudan que va patir un conflicte militar ètnic que va esclatar el 2003 i va causar més de 300.000 morts— preocupa especialment, ja que tem que “es puguin encendre tensions ètniques i intercomunals preexistents i relacionades amb l’accés a la terra i a altres recursos”.

Per altra banda, l’ONU també ha revelat que la seva operació humanitària al Sudan pateix un greu dèficit de finançament, ja que només ha rebut el 14% dels 1.750 milions de dòlars que havia sol·licitat per operar al país el 2023.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries

El PP proposa una “autopista fiscal” per pagar els impostos més baixos

figueres
política

Aragonès demana el vot per evitar noves retallades

barcelona
Guerra a Europa

Rússia llança un nou atac massiu contra la xarxa elèctrica ucraïnesa

Barcelona