Política

Estat espanyol

El Congrés rebutja les esmenes a la totalitat als pressupostos del 2023 amb els vots d’ERC i PNB

Els comptes públics continuen la tramitació parlamentària i entren en la fase de la negociació d’esmenes parcials

La votació definitiva a la cambra baixa se celebrarà la setmana del 21 al 24 de novembre


No hi ha hagut sorpreses. El plenari del Congrés dels Diputats ha rebutjat aquest dijous les set esmenes a la totalitat contra els pressupostos generals de l’Estat de 2023.

Els vetos al projecte presentats pel PP, Vox, Cs, JxCat, CUP, Fòrum Astúries i dels dos exdiputats d’UPN han rebut 186 vots en contra, 159 a favor i 3 abstencions.

Els vots d’ERC, PNB, EH Bildu, PDeCAT i Més País, sumats als de PSOE i Unides Podem, han permès que els comptes públics continuïn la seva tramitació parlamentària.

Ara el govern espanyol haurà de negociar amb els grups per assegurar-se el seu suport definitiu als pressupostos. Els aliats de la investidura ja han avançat que volen incloure modificacions a través d’esmenes parcials en aquesta fase.

En primer lloc, el text es debatrà en ponència a la Comissió de Pressupostos, que té fins a l’11 de novembre per aprovar un informe. Després la mateixa Comissió de Pressupostos debatrà l’informe i les esmenes a l’articulat que quedin vives i elaborarà un dictamen abans del 19 de novembre.

El dictamen arribarà al ple del Congrés entre el 21 i el 24 de novembre, pràcticament en les mateixes dates en què la cambra baixa va aprovar els comptes l’any passat. Els ministres presentaran les seves partides i es debatran les esmenes a l’articulat i les seccions que no s’hagin incorporat a les fases anteriors i que els grups hagin demanat mantenir vives.

Un cop acabat el debat, el ple votarà secció per secció, i si alguna de les seccions cau per majoria simple, cauen tots els pressupostos. Si totes aconsegueixen el vistiplau de la cambra, els pressupostos queden aprovats al Congrés i passen al Senat.

Si al Senat no reben cap modificació, quedaran definitivament aprovats, però si reben algun canvi el text tornarà al Congrés, que pot aprovar el canvi o rebutjar-lo i deixar els comptes tal com van sortir de la cambra baixa.FRANCESC VIAPLANA I MANRESA
ALCALDE DE LA SEU D’URGELL (ERC)

“Al Pirineu hi ha innovació, però cal millorar-ne les infraestructures”

Òmnium insta els partits a cercar una estratègia compartida

Barcelona
LAIA CAÑIGUERAL I OLIVÉ
DELEGADA DEL GOVERN DE LA GENERALITAT A LES COMARQUES GIRONINES

“És el pressupost que més creix en 17 anys”

GIRONA

Justícia entrega les restes d’un tercer soldat exhumat a Móra

Terrassa

Els EUA abaten el “globus espia” xinès sobre l’Atlàntic

WASHINGTON
El Radar

Tres anys després, encara el ‘Brexit’

Perseguit per l’ombra de Johnson

Londres

Iceta confirma que l’Estat jugarà “fort” pel Thyssen de la Costa Brava

girona
Estat espanyol

Aznar i Rajoy garanteixen suport “incondicional” a Feijóo

Barcelona