Política

En directe

Congrés dels Diputats

ERC aposta per la negociació i rebutjarà les esmenes als pressupostos

Montero agraeix la “disposició al diàleg” dels republicans i admet que sap que “no és un xec en blanc

Continua el debat de totalitat dels pressupostos de l’Estat, que podeu seguir el plenari en directe al digital

El Congrés dels Diputats celebra aquest dijous la segona jornada del debat de les esmenes a la totalitat dels pressupostos generals de l’Estat de 2023, que previsiblement seran rebutjades per la majoria que dona suport parlamentari a l’executiu.

Avui intervenen al ple els grups d’Unides Podem, ERC, PNB, EH Bildu i PSOE, els portaveus dels quals tenen 20 minuts per fixar la seva posició.

Madrid, 27 oct. (EFE).- ERC ha anunciat aquest dijous que votarà en contra de les set esmenes a la totalitat dels pressupostos generals de l’Estat del 2023, presentades per PP, Vox, Cs, JxCAT, Fòrum Astúries, la CUP i els diputats expulsats d’UPN.El diputat republicà Joan Margall ha justificat que el seu grup ha preferit posar els seus vots al servei de la gent i de la negociació per millorar aquests comptes, tot i que té “moltes raons per votar a favor” de les esmenes. En aquest sentit, Margall ha subratllat que aquests no són els seus pressupostos “perquè perpetuen un model d’Estat que no és el nostre, no ho ha estat, ni ho serà”. “Més que servir a la ciutadania, se serveix d’ella per mantenir els privilegis dels de sempre”, ha afegit. Però malgrat tenir raons “fonamentals” per votar a favor d’algunes de les esmenes, ha apostat “per la responsabilitat” i “ser útils a la gent”, cosa que, segons el parlamentari, passa per treballar per millorar aquests pressupostos i millorar les condicions de vida de la classe treballadora. “La negociació no ha fet més que començar”, ha insistit el diputat d’ERC.Margall ha reconegut que els comptes del govern espanyol “introdueixen algunes mesures positives i van en bona direcció, però són insuficients” en un context en el qual s’haurien de “fixar les bases d’un canvi estructural”. Segons ell, “no negociar aquests pressupostos” pot provocar que es prorroguin els anteriors o s’intentin aprovar amb “una majoria més hostil per a Catalunya”. És per això que han preferit donar una oportunitat a la negociació i contribuir a trobar “una solució al conflicte amb Catalunya”.

“Disposició d’ERC diàleg”En la seva resposta, la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha agraït la “disposició d’ERC al diàleg”.Montero ha dit que són conscients que el suport republicà no és “un xec en blanc”, i per tant, en la negociació hauran “suar la samarreta”. Però ha defensat que els seus comptes “compleixen amb Catalunya” i  “recullen qüestions que eren fonamentals” per a la formació catalana. També ha assegurat que els pressupostos contenen polítiques que els republicans “comparteixen” i “no els provoquen cap mena d’inconvenient per aprovar-los”. La titular d’Hisenda ha confiat “poder continuar avançant” en la negociació amb ERC.

En la seva intervenció al debat de la totalitat dels comptes al Congrés, Montero ha afirmat que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha estat “molt clar” amb la seva “voluntat d’homologar als estàndards europeus” el delicte de sedició. La ministra ha considerat que aquest “no és objecte d’aquest debat” de pressupostos, però ha subratllat que és un “compromís ferm” de l’executiu, que “treballarà en un altre entorn” sobre aquesta qüestió.

“Mecanisme de garantia” de l’execució pressupostòria

ERC ha reclamat aquest dijous a l’executiu espanyol la creació d’un “mecanisme de garantia” que sobre l’execució de les inversions als pressupostos, que aquest s’ha obert a estudiar.

En la seva intervenció al debat de totalitat dels pressupostos generals de l’Estat del 2023, el diputat republicà Joan Margall ha retret al govern espanyol el baix nivell d’execució de la inversió pública, menor al 16% al mes de juny del 2022. “Seguim el mateix camí que l’any passat, quan es va executar només el 35% del total pressupostat”, ha lamentat. “És evident que en aquest camp no podem confiar en vostès, que sempre incompleixen i sempre penalitzen els mateixos”, ha reblat.

El diputat ha avisat el govern que “el seu crèdit ha acabat” i que cal “reconstruir les confiances sobre una base diferent”. És per això que ha considerat “imprescindible la creació d’un mecanisme de garantia per a un correcte nivell d’execució de les inversions de l’Estat a Catalunya”. Margall ha afirmat que “el primer a complir les seves lleis ha de ser el mateix govern”.

Montero ha replicat que els nivells a Catalunya són “molt superiors” a l’any anterior i als d’altres autonomies. A més, ha assegurat que el “problema d’execució no és exclusiu de l’administració de l’Estat”. “Les dades de la Generalitat són força similars” i no és per “deixadesa”, ha indicat. La ministra d’Hisenda ha justificat aquesta manca d’execució per l’encariment de matèries primeres i les dificultats de subministrament.

Dit això, s’ha obert a introduir un mecanisme de “garantia de l’execució” de les inversions en el tràmit d’esmenes parcials als pressupostos. “El compromís és clar. Hem de buscar alguna fórmula”, ha reconegut. “Tenim tot aquest procés d’esmenes per poder-ho fer”, ha afegit.

“Entenc la frustració, que també és la meva. Si hi ha uns diners posats, la intenció és que s’executi i que no sigui necessari tornar-los a incorporar en pròxims pressupostos perquè això és una sobrecàrrega”, ha argumentat. “Estem en la mateixa línia. En la mateixa direcció”, ha insistit.

D’altra banda, la titular d’Hisenda ha considerat que cal cercar una altra manera de calcular la inversió territorialitzada per “superar alguns tòpics”. Segons ella, caldria tenir en compte el capítol set dels comptes, que és el de finançament dels ens territorials, en la valoració que es fa del pes de cada autonomia en els comptes.

També ha apuntat que es pot millorar la inversió a Catalunya en alguna partida en el procés d’esmenes, però ha defensat que es compleix amb l’Estatut.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES