Política

Conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Rússia centra els atacs a l’est per controlar tot el Donbass

L’OTAN tem una gran ofensiva de les forces russes “en les pròximes setmanes” per connectar amb la Crimea ocupada

Les imatges per satèl·lit de Butxa confirmen les atrocitats contra població civil

Les forces russes estan centrant la major part dels esforços militars a l’est d’Ucraïna per mirar d’assolir el control total de la regió del Donbass. “L’enemic està reagrupant tropes i concentrant els seus esforços a preparar una operació ofensiva a l’est del nostre país. L’objectiu és establir el control total sobre el territori de les regions de Donetsk i Lugansk”, afirmava un informe de l’alt comandament de l’exèrcit ucraïnès fet públic ahir.

En el mateix sentit es va expressar el secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, que “en les pròximes setmanes” espera “un impuls addicional de Rússia a l’est i al sud d’Ucraïna, per intentar prendre el control de tot el Donbass i crear una connexió per terra amb la Crimea ocupada”. En declaracions prèvies a la reunió de ministres d’Afers Estrangers de l’OTAN d’avui i demà a Brussel·les, Stoltenberg va afirmar que l’objectiu del president rus, Vladímir Putin, era controlar la capital del país “en qüestió de dies”, però han passat ja diverses setmanes des de l’inici de la invasió russa, el 24 de febrer, i “encara no ha aconseguit prendre Kíiv ni altres ciutats del nord”.

Stoltenberg hi va afegir que durant el període previ a la probable gran ofensiva al Donbass, mentre Rússia ressitua les seves tropes, és “extremament important que els aliats de l’OTAN proporcionin suport” a Ucraïna, per “rearmar i reproveir les forces ucraïneses”. Els aliats –va dir el secretari general de l’Aliança Atlàntica– estan decidits a proporcionar suport addicional a Ucraïna, incloses armes antitancs, sistemes de defensa aeris i “altres equipaments”.

El reposicionament de tropes russes dels darrers dies ha deixat al descobert les atrocitats que, segons les autoritats ucraïneses, han comès els soldats de Moscou als llocs que havien ocupat i que ara han abandonat. Les imatges de possibles massacres de civils en localitats dels voltants de Kíiv, com Butxa, han provocat la condemna internacional i s’han multiplicat les demandes que s’investigui Rússia per crims de guerra.

El Kremlin insisteix a dir que les fotografies d’homes executats i estesos a terra són falses i un muntatge dels ucraïnesos. Segons Moscou, les autoritats locals haurien ordit el muntatge després de la marxa de les forces russes. Les imatges d’alta resolució obtingudes per satèl·lit i publicades ahir pel diari The New York Times demostren, però, que molts dels cossos havien estat a l’aire lliure durant setmanes, justament durant el temps que les forces russes ocupaven aquella zona del país.

El secretari d’Estat nord-americà, Antony Blinken, va afirmar que les imatges de Butxa revelen que “no es tracta d’un acte aleatori d’una unitat rebel” de l’exèrcit rus, sinó d’“una campanya deliberada per matar, torturar, violar i cometre atrocitats”. Blinken va assegurar que tant els Estats Units com altres països treballaran perquè els responsables d’aquests actes paguin pels seus crims.

L’exèrcit rus anuncia la presa imminent de Mariúpol

L’exèrcit rus va anunciar ahir l’ofensiva final per a la presa de la ciutat portuària de Mariúpol (mar d’Azov) després que vencés el termini perquè les forces ucraïneses deposessin les armes i abandonessin l’urbs. Segons el portaveu del Ministeri de Defensa de Rússia, el general Ígor Konaixenkov, des de les sis del matí d’ahir es va ordenar als militars ucraïnesos que lliuressin les armes i sortissin per una ruta segura als territoris controlats per les autoritats ucraïneses. “Tenint en compte el desinterès de Kíiv de conservar la vida dels seus militars, Mariúpol serà alliberada de les unitats nacionalistes per les forces armades de Rússia i la República Popular de Donetsk”, va alertar. A la ciutat assetjada de Mariúpol encara hi ha unes 100.000 persones. Segons l’Ajuntament, la invasió russa hauria provocat prop de 5.000 morts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona