Política

Washington insisteix que Rússia està “a punt” d’envair Ucraïna

El secretari d’Estat nord-americà assegura que estan veient tots els “passos previs” que preveien

Blinken matisa que encara hi ha temps per a la via diplomàtica

El govern dels Estats Units d’Amèrica (EUA) ha reiterat aquest diumenge que tot apunta que Rússia està “a punt” d’envair Ucraïna, a la llum de les hostilitats a l’est d’Ucraïna i la decisió dels governs de Rússia i Bielorússia de prorrogar els seus exercicis militars.

El secretari d’Estat nord-americà, Antony Blinken, ha afirmat aquest diumenge que els successos d’aquest cap de setmana fan pensar el president rus, Vladímir Putin, ha posat en marxa el seu “manual” per a un atac a Ucraïna, per bé que ha matisat que encara queda temps per a optar per la via diplomàtica.

“Tot el que estem veient apunta al fet que això va completament de debò, al fet que estan a punt d’envair”, ha dit el cap de la diplomàcia dels EUA en una entrevista amb la cadena televisiva CNN.

Blinken ha assegurat que està més preocupat per la possibilitat d’una invasió ara que Rússia i Bielorússia han decidit estendre el temps d’inspecció de les forces que han participat en els seus exercicis militars més enllà d’aquest diumenge, quan estava previst que acabessin.

Segons ell, això “significa que s’ha posat en marxa el manual que vaig detallar davant el Consell de Seguretat de l’ONU la setmana passada, pel qual Rússia intentaria crear una sèrie de provocacions per justificar una agressió a Ucraïna”.“Tal com ho hem descrit, tots els passos previs a la invasió en si semblen estar produint-se”, ha afegit.

El titular d’Exteriors nord-americà ha subratllat que el president dels EUA, Joe Biden, està disposat a parlar amb el seu homòleg rus “en qualsevol moment i en qualsevol format per prevenir una guerra”.

“Fins que els tancs estiguin rodant i els avions volant, utilitzarem cada oportunitat i cada minut que tinguem per veure si la diplomàcia encara pot dissuadir el president Putin de portar això [l’atac] a terme”, ha assegurat.

Blinken ha indicat que ell mateix manté la seva intenció de reunir-se la setmana que ve a Europa amb el ministre d’Exteriors rus, Serguei Lavrov, “tret que Rússia envaeixi” Ucraïna abans.

Respecte de l’amenaça de sancions a Moscou, Blinken ha expressat el seu desacord amb el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, que aquest dissabte va demanar a Occident que imposi aquest càstig a Rússia ara, i no després d’una invasió.

“El propòsit de les sancions és intentar dissuadir a Rússia d’anar a la guerra”, ha argumentat el titular d’Exteriors. I ha apuntat que si s’imposen ara, “s’esgota aquest element de dissuasió”, mentre que si es fa pública una llista de les possibles restriccions, es permetria a “Rússia planificar per contrarestar-les”.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona