Política

Brussel·les insta Espanya a “reprendre” el diàleg per “avançar” en la renovació de la cúpula judicial

La CE lamenta que no s’hagi avançat gens en l’últim any, tot i que entén la “complexitat” del procés

Brussel·les ha tornat a criticar en l’informe anual sobre l’estat de dret a Espanya que “persisteix” el bloqueig a la renovació de la cúpula judicial. “No hi ha hagut cap avenç”, admeten fonts comunitàries.

La Comissió Europea va alertar fa gairebé un any d’aquest bloqueig al seu primer informe, però no ha vist cap millora. Per això, l’eurocomissari de Justícia, Didier Reynders, ha instat aquest dimarts a tots els actors implicats a “reprendre” el diàleg per “avançar” en la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). “És important que es facin passos endavant”, ha urgit Reynders, demanant que, sobretot, es respectin els “estàndards europeus”.

La vicepresidenta de la CE pels Valors, Vera Jourová, ha afirmat que són conscients de la “complexitat” del procés per nomenar els membres del GGPJ i de la “realitat política” a Espanya, però ha insistit que la renovació és “necessària”.

Fonts comunitàries constaten que en aquest temps no només no hi ha hagut cap progrés, sinó que, a més, la proposta del govern de Pedro Sánchez per reformar el sistema d’elecció dels membres del CGPJ va aixecar “preocupacions” a Brussel·les. La CE celebra que l’executiu de PSOE i Podemos fes marxa enrere finalment. “Hauria augmentat la percepció que el CGPJ és vulnerable a la politització”, diu l’executiu comunitari, que demana seguir “els estàndards europeus” per desencallar la renovació.

L’informe de la CE examina per segona vegada el sistema judicial, la corrupció i la llibertat de premsa a Espanya i, com en el primer informe, no diu res sobre l’afer català ni els presos. De fet, el text és molt similar a l’anterior edició i, un cop més, qüestiona el nomenament de la fiscalia general de l’Estat per part del govern espanyol.

“Esperem que els informes sobre l’estat de dret tinguin un impacte real i animin els estats a utilitzar-los”, remarquen fonts comunitàries.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]