Política

La justícia europea diu que Londres pot frenar el Brexit

És la resposta en forma de sentència del Tribunal de Justícia de la UE a una demanda de diversos diputats del parlament escocès

El Regne Unit es podria quedar al club europeu en les mateixes condicions

May manté reunions amb diversos diputats per intentar salvar el pacte

Londres pot frenar el Brexit de forma unilateral, segons una sentència del Tribunal de Justícia de la UE feta pública aquest dilluns, segons apunta l’agència ACN. En resposta a una demanda de diversos diputats del parlament escocès, els magistrats del tribunal amb seu a Luxemburg dictaminen que quan un estat membre ha notificat al Consell Europeu la seva intenció de retirar-se de la Unió Europea pot revocar de manera unilateral la notificació. El tribunal considera que seria “inconsistent” amb el propòsit dels tractats europeus de crear una unió de pobles que es pugui forçar la sortida d’un estat si aquest decideix revocar la decisió a través d’un procés democràtic.

Així, l’estat podrà notificar-ho després d’un procés democràtic d’acord amb els requisits constitucionals nacionals i sempre que l’acord de retirada no hagi entrat en vigor o, en cas que l’acord no hagi conclòs, durant un període de dos anys des de la notificació formal d’abandonar la UE, i qualsevol extensió possible.

En cas que Londres optés per fer-se enrere i revocar la decisió, els magistrats apunten que la revocació confirmaria la pertinença de l’estat a la UE, motiu pel qual el Regne Unit es podria quedar al club europeu en les mateixes condicions que és ara membre.

Els 27 estats membre i el govern de Theresa May van arribar a un principi d’acord sobre el Brexit a finals de novembre, però el parlament britànic encara ha de votar sobre el text aquest dimarts.

La sortida oficial del Regne Unit està prevista per al 29 de març del 2019.

May manté reunions per salvar el pacte

La primera ministra britànica manté aquest dilluns més contactes amb diputats conservadors en l’últim esforç per salvar el pacte del Brexit abans de la votació de demà al Parlament britànic que probablement perdi, segons apunta l’agència EFE.

Tot indica que la política conservadora no podrà tirar endavant el pacte en la decisiva votació a la Cambra dels Comuns, després que diversos diputats euroescèptics de la seva formació i de l’oposició hagin avançat que votaran en contra.

El govern escocès diu que l’opció que el Regne Unit segueixi a la UE “encara és damunt la taula”

El govern escocès ha celebrat aquest dilluns la sentència de la justícia europea que dictamina que el Regne Unit pot posar fre al Brexit de forma unilateral. “Ara tots sabem, gràcies als esforços dels parlamentaris escocesos, que quedar-se a la UE segueix damunt la taula”, ha afirmat Michael Russell, ministre de Relacions Constitucionals i diputat del Partit Nacional Escocès (SNP), després que Luxemburg s’hagi pronunciat pel cas portat al tribunal per membres del parlament escocès. Segons Russell la decisió del TJUE és “enormement important” i aporta “claredat en un moment clau” de la relació entre Londres i Brussel·les.

“La sentència exposa com a falsa la idea que l’única opció és entre un mal acord negociat pel govern britànic o el desastre d’un no acord”, ha dit també Russell, que alhora ha recordat que els escocesos van votar de forma aclaparadora quedar-se a la UE. El ‘remain’ continua sent, segons Edimburg, la “millor” opció tant per Escòcia com pel conjunt del Regne Unit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

El PSOE ajorna a dimarts la comissió federal que ha d’aprovar la llista per a les europees

barcelona
política

Òmnium penja cartells arreu del país amb el lema ‘Protestar no és terrorisme’

barcelona
política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona