Política

Sánchez i Iglesias acosten agendes obviant la moció

El líder del PSOE veu ara el dirigent morat “més realista” i l’insta a desfer l’obra de Rajoy des de l’oposició

No descarta la censura al PP si és amb C’s

Podem es fixa convèncer-lo del referèndum

La passejada que van fer el 30 de març a la Carrera de San Jerónimo per poder ser fotografiats va deixar pas ahir a una trobada de formes austeres que va servir com a primer pas per a la reconciliació entre el PSOE i Podem. Pedro Sánchez i Pablo Iglesias van escenificar la fi de les tibantors del passat per l’intent de sorpasso i van pactar una agenda de treball comuna per desfer l’obra del PP que per ara obvia la moció de censura a Rajoy. Durant una hora i mitja de trobada al Congrés, el socialista ressuscitat per les bases i el líder de Podem que juga a usurpar-li el rol de líder de l’oposició van descobrir una persona nova en l’interlocutor. Per Sánchez, l’actual Iglesias és “més realista”. Per Iglesias, Sánchez “sembla que ha entès que l’Espanya moderna és plurinacional” i el PSOE, “tot i que molt lent, camina en la bona direcció”.

A partir d’aquest mutu redescobriment, ambdós líders d’esquerres van acordar la creació de grups de treball conjunts sobre el sostre de despesa –el del 2017 va ser pactat per Rajoy amb el PSOE de la gestora i dels barons–, les pensions i el salari mínim. Les cites de treball se celebraran durant el juliol sota la coordinació de les portaveus al Congrés Margarita Robles (PSOE) i Irene Montero (Podem).

Sense pressa amb Rajoy

El que no figurarà en el menú de les converses serà la possibilitat d’una nova moció de censura contra Rajoy després de la que va protagonitzar Iglesias al juny i que va fracassar amb l’abstenció del PSOE. Entre la tàctica de Podem i la dilació de la presidenta del Congrés, Ana Pastor, a l’hora de fixar el debat, la moció va arribar tres dies abans del congrés del PSOE en què Sánchez va assumir el timó del partit. En un to més comprensiu, Iglesias admet ara que hi ha “diferències estratègiques” entre els dos partits i que els socialistes necessiten “anar més lents”.

Admesa la comprensió, però, Iglesias no renuncia a convèncer Sánchez de la necessitat de precipitar aviat un relleu urgent a La Moncloa, mentre que el PSOE només es planteja presentar una moció si és per “guanyar-la”. Si bé per plasmar la moció només cal la firma de 35 diputats dels 350 que componen el Congrés, el PSOE i Podem difereixen d’on buscar els aliats: Sánchez continua confiant a reflotar la fallida aventura d’unir Iglesias i Albert Rivera (C’s) al mateix vaixell, mentre que Podem insta a “no criminalitzar” partits independentistes com ERC.

Matrimoni gai i consulta

Iglesias fins i tot es va fixar el repte de convèncer Sánchez d’acceptar un referèndum, i ho comparava amb la lluita pel reconeixement del matrimoni homosexual. “Els canvis en política són graduals. Fa vint anys el PP s’oposava al matrimoni homosexual i ara es veu de sentit comú, fins i tot pels populars”, va reflexionar Iglesias abans de vaticinar que amb el referèndum a Catalunya acabarà succeint el mateix i, en el futur, “tots estaran d’acord amb la seva celebració”. En altres qüestions com la de l’acord de lliure comerç amb el Canadà (CETA), Iglesias constata que el nou PSOE és “més proper a Podem”. Des del PSOE, José Luis Ábalos, secretari d’organització, el rebatia: “Jo no sé per què és el PSOE el que s’acosta més a Podem i no Podem el que s’acosta al PSOE, no sé quin poder irradiador s’atribueixen alguns...”

La següent escala en la gira de Sánchez –que no és diputat des de l’octubre perquè va renunciar a l’escó per no votar l’abstenció a Rajoy– és la reunió d’avui amb el líder de C’s, Albert Rivera, soci de Rajoy. “A veure si de tant tapar-se el nas davant la corrupció del PP s’acabarà ofegant”, va dir Sánchez a Rivera. Per lligar en curt l’aliat, Rajoy va tenir ahir la deferència d’obsequiar Rivera amb un dinar de treball a La Moncloa.

LA FRASE

El PP s’oposava fa vint anys al matrimoni homosexual i ara és de sentit comú. Amb el referèndum, igual
Pablo Iglesias
secretari general de podem


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]