Opinió

La Brigada Salabret, de premi

La quantitat de residus que recullen ens ha de fer caure la cara de vergonya

La Comissió Catalana de l’Agenda Llatinoamericana Mundial va fer públics, el 22 d’abril passat, amb motiu de la commemoració del Dia Mundial de la Terra, els resultats de la convocatòria del XVI Premi a la Difusió del Decreixement (2024) en les seves modalitats individual i col·lectiva. I el premi en la modalitat col·lectiva es va concedir, merescudament, a la Brigada Activista Salabret. El jurat va destacar la difusió del decreixement “a través de les accions de recollida de residus en entorns naturals deixats per persones que encara no han pres consciència de civisme, i que les administracions no treuen”. Unes accions que complementen amb xerrades educatives que promouen prioritàriament la reducció del consum.

Aquesta brigada, formada per voluntaris, du a terme una tasca encomiable, d’aquelles feines que a ningú li ve de gust fer però que, en canvi, s’han tornat imprescindibles: anar a recollir les escombraries que deixen els altres en espais naturals. “No és la nostra brossa, però sí el nostre planeta”, és el lema que els guia. I no paren d’aplicar-lo. Tot i que majoritàriament la seva actuació se circumscriu a la ciutat de Girona, també netegen altres indrets de la demarcació. Les convocatòries són obertes i tenen una bona resposta ciutadana. I la quantitat d’escombraries que recullen ens hauria de fer caure a tots la cara de vergonya. A uns, els que embruten sense cap tipus de mirament, per incívics; a les administracions, per negligents. Alguns exemples recents: el diumenge 21 d’abril, un grup de vuit persones van recollir 165 kg de brossa darrere el mirador que hi ha a la plaça Xavier Cugat de Girona i que dona a la riera Bullidors. “Fins i tot hi havia un matalàs mig podrit”, expliquen en una piulada a la xarxa social X (antic Twitter). I aquest diumenge van portar al seu terreny el Dia de la Mare i el van dedicar a la Mare Terra. Van anar a la zona del Güell, davant de l’Auditori, on, segons diuen, “tornava a estar fastigosament ple de tovalloletes”. I pel dia 12 de maig, el dia de les eleccions, han quedat per a les 10 del matí a la passera de Fontajau, per netejar la llera del Ter. Un premi? On s’ha de votar? Se’n mereixen uns quants, pel seu compromís i pel fet de ser un exemple de civisme i de solidaritat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]