CICLISME / VOLTA A CATALUNYA

El convidat de pedra

Henderson venç a Montmeló en l'homenatge a Valverde

El circuit és escenari per primer cop d'un esprint ciclista

Greg Henderson
COLUMBIA - HIGH ROAD
«Feia dies que treballàvem per arribar a un esprint com aquest, avui tot ha sortit perfecte»
«M'agrada molt córrer aquí perquè no estic supeditat a Cavendish i puc lluitar pels meus propis objectius»
«Passo una temporada molt dura, amb un munt de curses, i ara em sembla que m'agafaré uns dies de vacances»
57
VICTÒRIES
són les que té Valverde després d'haver passat aquesta setmana per la Volta

Altres circuits de motor d'arreu d'Europa ja havien experimentat amb les bicicletes. Ho havien fet, per exemple, Jerez, Spa i Monza. Ahir li va tocar el torn al traçat català, en una etapa col·locada a última hora per l'organització dins l'acord amb la secretaria general de l'Esport. Els corredors, de fet, no van completar tota una volta, però sí que van fer tres quarts de circuit. Quan hi van accedir, el canadenc Mike Friedmaw ho va fer amb uns segons d'avantatge, però els equips dels velocistes se'l van cruspir en un dels primers revolts. En un asfalt tan ampli la preparació per a l'arribada va ser perfecta. El Columbia, que cada dia havia treballat per al neozelandès Greg Henderson (32 anys), aquest cop va tenir recompensa. Thor Hushovd, sense el lleuger pendent del dia previ a Barcelona, no es va sentir tan a gust i va ser clarament superat per Henderson, que aquest any ja havia aconseguit un triomf d'etapa en la volta a Múrcia i la victòria en el Gran Premi d'Almeria. En qualsevol cas, la d'ahir va ser la victòria de més prestigi de Henderson en la seva carrera. Fins ara, sempre havia viscut a l'ombra del gran velocista de l'equip, Mark Cavendish, que aquests dies exhibeix el seu inigualable talent a Itàlia.

A banda de l'esprint final, l'altre punt d'interès de la jornada es trobava situat en l'alt de Sant Feliu, on Julian Sánchez i Xavi Tondo s'havien de jugar definitivament el mallot de la muntanya. L'equip del català, l'Andalucía, va forçar la màquina al límit, però Sánchez va resistir i en l'esprint fins i tot va superar Tondo.

El pilot es va trencar i el Caisse d'Épargne va decidir anar a totes ja que els principals velocistes s'havien quedat enrere i el mateix Valverde podria aspirar a la victòria final a Montmeló. La diferència entre els dos grups va ser d'un minut i com que no augmentava l'equip del líder va aixecar el peu de l'accelerador i va permetre la reunificació.

Al circuit l'expectació era molt menor que els anteriors dies en les arribades urbanes, tot i que al nostre país mai s'havia pogut veure un esprint des d'una situació tan privilegiada com des de la tribuna de la recta principal.

Després que Henderson alcés els braços totes les mirades es van dirigir cap a Valverde, l'home sancionat a Itàlia amb dos anys de suspensió que està disposat a defensar-se amb victòria rere victòria sobre la bicicleta. Això sí, per primer cop després de rebre el trofeu de vencedor va admetre que hi havia la possibilitat de no disputar el Tour i que només hi havia una alternativa en el calendari: la Vuelta.

El seu proper objectiu és la Dauphiné Libéré, on defensarà la victòria del 2008 i ho farà contra el ciclista que tothom considera, ara com ara, com a gran favorit per al Tour, Alberto Contador. El podi de la Volta el van completar el jove escalador irlandès Daniel Martin i l'experimentat tot terreny Haimar Zubeldia.

Classificacions
7a etapa
1r G. Henderson (Columbia)
2h26:51
2n L. Mondory (AG2R)
mt
3r. F. Sabatini (Liquigas)
mt
General
1r A. Valverde (Caisse d'Ep.)
24h12:10
2n D. Martin (Garmin)
a 0:15
3r H. Zubeldia (Astana)
a 0:22
4t M. Astarloza (Euskaltel)
a 0:34
5è J.A. Gómez (Cervélo)
a 0:38
6è J. Fuglsang (Saxo Bank)
a 0:45
7è A. Ditxenko (Astana)
a 0.49
8è X. Tondo (Andalucía)
a 0:56

Un altre «gironí»

Henderson resideix des de fa dos anys a Girona, juntament amb tota la colònia de ciclistes anglosaxons i del nord d'Europa que es traslladen a la ciutat i al seus voltants per preparar-hi la temporada. Ahir va explicar ahir que s'hi havia traslladat per una qüestió idiomàtica: «No és que parli català ni espanyol, però hi ha tants americans que és molt fàcil fer-se entendre.»



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.