ATLETISME

33a MARATÓ DE BARCELONA

La marató de Barcelona se supera

La inscripció millora les expectatives i es tanca la participació amb 12.162 corredors

La prova reforça encara més el seu caràcter internacional amb un 50% d'atletes estrangers

La marató de Barcelona ha pres embranzida definitivament. El llistó dels 10.000 participants, l'objectiu per a aquesta edició, s'ha superat amb escreix i la xifra s'ha tancat aquesta setmana amb 12.162 corredors. «És un dia de molta alegria. La marató és una prova amb unes connotacions especials. Va ser una forta aposta esportiva i amb grans reptes per al futur. En aquest sentit, sempre hem estat transparents. Si l'any passat ens vam quedar a tocar de l'objectiu, amb 9.752 corredors, en aquesta edició no esperàvem tanta participació», va admetre Pere Alcober, delegat d'Esports de Barcelona. Els números canten. Els 12.162 inscrits d'aquest 2010 representen un 30% de participants més que l'any passat i gairebé tripliquen la xifra del 2006, quan es va iniciar aquesta nova etapa per fer renéixer una prova ferida de mort. L'èxit de la marató, la cursa per excel·lència, és la conseqüència lògica del boom que viuen les proves populars, que cada cap de setmana se superen en nombre de participants.

Alcober també va destacar que el 50% dels corredors provenen de fora de l'Estat espanyol, «una evidència de la internacionalització de la prova». En aquest sentit, va recordar un altre dels reptes de Barcelona per aquest any: «El d'omplir l'estadi olímpic amb motiu del campionat d'Europa d'atletisme.» Seguint amb la marató, el delegat d'Esports va ressaltar que en la participació femenina «encara hi ha camp per avançar».

Jaume Alguersuari, president de RPM Racing, l'empresa que ha contribuït en el renaixement de la marató, també era ahir una persona feliç. «Barcelona pot», es va atrevir a titular una hipotètica crònica sobre l'èxit de participació de la cursa barcelonina. «A partir d'ara l'horitzó de la prova pot ser qualsevol», va afegir, tot destacant la col·laboració amb l'empresa francesa ASO. Jöel Lainé, president de la marató de París, va sentenciar: «Hem complert l'objectiu de donar a Barcelona la marató que es mereixia.»

La cita és diumenge a 2/4 de 9 a l'avinguda Maria Cristina, però la marató Expo, al palau número 6 de la Fira de Barcelona, ja obre les portes divendres amb un munt d'expositors i actes programats per a tota la família maratoniana.

MILLORS MARQUES

Categoria masculina
Bermasai Bernard (Kenya)
2h08:52
Jackson Kotut (Kenya)
2h08:07
Bellor Yator
2h09:47
Japhet Kosgei (Kenya)
2h09:34
Gebrselassie Tsegay (Etiòpia)
2h09:43
Raymond Kiplagat
2h10:38
Sylvester Teimet (Kenya)
2h09:53
Silas Toek (Kenya)
2h11:10
Samson Kiwai (Kenya)
2h10:30
Categoria femenina
Irene Kiplagat (Kenya)
2h28:32
Debele Wudnesh (Kenya)
2h30:56
Roman Gebre
2h33
Serkalem Bist
2h36
Yenealem Ayano
2h34:12
Tatiana Makarova (Rússia)
2h35:18
Goietetom Haftu
2h34:23

ALGUNES DADES

Punts d'avituallament:
9 de líquids i 7 d'esponges
Punts d'animació:
39
Número de voluntaris:
1.300
Ampolles d'aigua:
170.000
Fruita:
10.000 kg
Racions de pasta:
9.500
Guàrdia urbana:
400 agents
Participant de més edat:
Antonio Huerta, un aragonès de Landete resident a Barcelona (75 anys)
Participant més jove:
Margoux Flannery, nord-americana que és a la ciutat en un programa d'intercanvi (18 anys)
Dorsals significatius:
Número 25: Xavier Bonastre
Número 100: Arcadi Alibés
Número 365: Stefaan Engels
Nº. 12.000: Miquel Pucurull

El poder africà, a escena

Entre la llista de corredors d'elit no hi cap gran nom. És una de les assignatures pendents. Amb la participació consolidada i en continu creixement, ha de ser el gran repte per a les pròximes edicions. L'objectiu esportiu, en aquest sentit, serà el de millorar el rècord de la prova (2h09:48 d'Abdeslam Serrock del 1998 en un circuit diferent a l'actual). Amb aquesta referència, també estarien a l'abast les dues millors marques aconseguides mai en territori estatal: 2h09:34 (Sant Sebastià 2002) i 2h09:45 (València 2010). Amb aquest propòsit, hi ha una àmplia nòmina de corredors kenyans, encapçalats per Jackson Kotut, Bermasai Bernard i Samson Kiwai, a més de l'etíop Gebrselassie Tsegay. També hi competirà el kenyà Hosea Kosgei, vencedor el 2008. En categoria femenina destaquen les kenyanes Irene Kiplagat i Debele Wudnesh. Pel que fa a la participació catalana, s'haurà de veure de què és capaç el santpolenc Marc Roig (CA Laietània) després de la seva estada a Eldoret (Kenya). El fondista maresmenc tindrà la col·laboració de Roger Roca, que no podrà disputar la prova sencera perquè una lesió muscular li va estroncar la preparació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.