Economia

Els ERO no toquen sostre

El nombre d'acomiadaments a les comarques gironines augmenta un 30,7% fins a l'agost

Els sindicats no veuen senyals de millora i preveuen que les dades empitjorin els propers mesos

Els sindicats preveuen que l'octubre encara serà pitjor
Augmenta el nombre de desocupats del sector de la Salut

S'anunciava des de fa temps, però les darreres dades facilitades pel Departament d'Empresa i Ocupació ja ho constaten: cada cop hi ha més expedients de regulació d'ocupació (ERO). Des del gener fins a l'agost del 2011, el Departament va autoritzar a les comarques gironines un total de 174 ERO la majoria dels quals, 119, són de suspensió. En total, si es compara amb el mateix període de l'any passat, l'augment suposa un 30,7 per cent més.

A aquestes dades, s'hi poden afegir les que recentment ha donat a conèixer el sindicat UGT per a la demarcació de Girona que fan referència als ERO presentats al mes de setembre, pendents de ser autoritzats. Es tracta de 28 ERO, una quantitat que representa més del doble que al setembre del 2009 i més del triple que el del 2010, quan es van presentar un total de 8 ERO.

Segons la secretària general del sindicat en aquestes comarques, Dolors Bassa, entre un 80 i 90 per cent dels ERO s'acostumen a autoritzar. Els 28 ER0 del setembre afecten un total de 342 treballadors, una quantitat que s'hauria d'afegir, si es tiren endavant, als 2.139 treballadors afectats per un Expedient de Regulació d'Ocupació des de principi d'any, una quantitat també superior a la del mateix període de l'any passat, quan el nombre de treballadors afectats era de 2.068. En aquest cas, la majoria d'ERO també són de suspensió. “El setembre és el mes que hi havia menys ERO”, explica la secretària general de la UGT a Girona, Dolors Bassa que, a més, destaca que hi ha hagut un canvi de tendència pel que fa als sectors, ja que si bé fa un anys es sectors més afectats eren la indústria i la construcció, enguany s'han concentrat en el sector dels serveis. “Preveiem un octubre pitjor”, afegeix Dolors Bassa, que calcula que al mes vinent es començaran a resoldre aquests ERO presentats durant el mes de setembre. No obstant això, Bassa afegeix que les comarques de Girona no són de les més afectades per la crisi del conjunt de tot Catalunya.

El secretari general a les comarques gironines de CCOO, Bartomeu Compte, també destaca l'augment d'un 59 per cent dels aturats procedents del sector de la Salut i el fet que empreses de la construcció pública que fins ara havien resistit la crisi també es vegin implicades en expedients de regulació d'ocupació a causa del fet que no hi hagin obres que es posin a licitació. Segons Compte, s'han donat casos d'empreses en aquest sector que intenten desviar treballadors de manera provisional a altres països on també estan instal·lades, però que a la llarga, un cop els treballadors han tornat, continuen trobant-se amb un problema d'ocupació.

Sense grans obres licitades durant mesos

Entre les grans empreses del sector de la construcció afectades per la parada en obra pública, segons CCOO, hi ha Servià Cantó i Moviterra, i Rubau Tarrés, que negocien els expedients de regulació respectius, que en la primera afecten 73 treballadors. D'altra banda, a les microempreses de construcció i pimes, hi continua el degoteig d'acomiadaments individuals, un factor que impedeix que els treballadors puguin negociar col·lectivament.

L'ocupació en serveis, en caiguda

El que ha estat considerat un dels millors estius pel que fa al sector turístic a Catalunya no s'ha traduït en cap augment del nombre de llocs de feina en aquest sector. Aquesta és una de les principals denúncies que els últims dies els sindicats han donat a conèixer, a més que el fet que no augmenta el nombre de llocs de treball a anat acompanyat d'una càrrega de feina dels treballadors. “Hi ha hagut un 30% menys en ocupació”, insisteix Bartomeu Compte.

Un recent informe presentat per la UGT també constata que el nombre de personal ocupat entre l'agost del 2007 i l'agost del 2011 havia disminuït un 5,19% en els establiments hotelers gironins però que havia augmentat el nombre de pernoctacions, unes dades que indicaven, segons UGT, que o bé la càrrega de treball havia estat molt superior a altres anys per als treballadors (amb el mateix salari es treballa més), o bé que l'economia submergida en el sector turístic cada any és superior a les comarques gironines, una afirmació de què el sindicat es va mostrar convençut.

Exemples de superació en la indústria

Malgrat el panorama de crisi generalitzada, hi ha l'exemple d'algunes empreses gironines que han aconseguit superar la crisi que va començar al 2009 gràcies a l'exportació dels seus productes a més d'un producte altament qualificat, com és el cas de l'empresa Comexi de Riudellots de la Selva, o també, de la implicació de l'administració pública, en el cas, per exemple, de Comforsa, (Campdevànol), segons destaquen els experts.

Causes econòmiques i productives

La gran majoria d'ERO presentats els últims mesos responen a causes econòmiques i productives. El factor principal és el finançament. De fet, segons el darrer informe de Relacions Laborals del Departament d'Empresa i Ocupació, a l'agost, la majoria dels treballadors afectats per un ERO a Catalunya, és a dir, 5.138 del s 6.438, és per l'aplicació de mesures econòmiques i, en menys mesura, 918, per causes organitzatives.

Retallades i Reforma Laboral

“Aquests resultats són la conseqüència de polítiques econòmiques d'austeritat excessiva que, a més, no alliberen diners per tal de generar inversió productiva que es generi amb més ocupació”, opina el secretari general de CCOO a les comarques gironines. Bartomeu Compte insisteix que les polítiques de retallades repercuteixen en les persones, que no poden fer front al consum i a l'ocupació. “Les polítiques econòmiques es fan en sentit contrari”. La secretària general de la UGT a Girona és del mateix parer i constata clarament que la situació no es recondueix i que es preveu una tardor i un hivern molt pitjors que fa un any. En aquest sentit, els sindicats constaten que des de l'aprovació dela Reforma Laboral no ha millorat la contractació i que aquesta no serveix per crear ocupació ni millorar la situació de les empreses. Segons uns informe sobre la sectorial i laborals en els primers set mesos de l'any que CCOO té previst presentar properament, constata que, a escala catalana, el nombre d'ERO ha augmentat un 7,7% durant els set primers mesos del 2011 respecte al mateix període que l'any passat i que gairebé la meitat dels afectats per expedients de regulació (47%) pertanyen al sector industrial. Així mateix, recorda que a Catalunya hi ha hagut l'augment interanual més acusat del nombre d'aturats dels darrers anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.