Territori

no. som. tan. lluny

david marín

Els llibres ocults de la Noguera

El monestir de les Avellanes, a la Noguera, ha anunciat aquesta setmana la recuperació d'un fons documental format per 47 llibres i una col·lecció de goigs dels segles XVII i XVIII. Eren en una casa de Santa Linyola, Casa Carrobé, amagats. Allà els havien deixat, emparedats dins dels murs de l'habitatge, els monjos del monestir quan, arran de la desamortització de Mendizábal el 1836, van deixar-los a cobert d'una possible disgregació dels béns del monestir. Els de Casa Carrobé eren una família de confiança per als monjos del monestir i els van confiar el llegat secret en el moment de marxar. Tan bé es va guardar el secret, que no va ser fins a principis del segle XX, un segle després, que van aparèixer els llibres en tombar una paret a terra i descobrir-se una habitació amagada. La testimoni més vella de la troballa, una tieta de l'actual cap de la casa, Ramon Taribó, recorda que els documents els va trobar el padrí de l'actual propietari poc abans de la Guerra Civil. Alguns es van perdre llavors, ja que van ser parcialment confiscats durant el conflicte. Ara, Ramon Taribó ha decidit cedir aquest fons a l'arxiu del monestir i els llibres i els goigs tornen a l'antiga biblioteca.

El més antic dels llibres recuperats data de 1620. Són en la majoria biografies i llibres d'història amb què treballaven els monjos dels segles XVII i XVIII al monestir de les Avellanes, on es va desenvolupar una important escola historiogràfica sota la direcció de l'abat Jaume Caresmar, segons ha explicat el responsable de l'arxiu del monestir, Robert Porta. Amb la desamortització els monjos van marxar, i el monestir no va tornar a obrir fins al 1910, recuperat pels germans Maristes i amb un projecte d'hostatgeria que avui funciona a ple rendiment.

Els llibres amagats a Casa Carrobé no són un cas únic. El 2002 es van recuperar uns altres llibres del monestir amagats en el fals sostre d'una casa de Vilanova de la Sal. Al convent de Sant Domènec de Balaguer també se'n van amagar. “Cada cop que hi havia una guerra, els monjos amagaven els documents allà on podien”, explica Robert Porta, “amb l'esperança de poder-los recuperar després”. Encara n'hi deu haver d'ocults en cases de la Noguera, apunta Porta. En el cas de Casa Carrobé, els papers han trigat, però finalment han tornat a casa.

Arxius
L'arxiu del monestir de Bellpuig de les Avellanes té com a origen l'antic arxiu dels canonges premonstratesos del monestir, tot i que avui fa les funcions d'arxiu històric de l'Institut dels Germans Maristes de Catalunya. A més, des del 2008 s'hi troba l'Arxiu Gavín, del fotògraf i col·leccionista Josep Maria Gavín. És un dels arxius personals més grans d'Europa, sobre religió i cultura catalana.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.