cultura

La UPF investeix Miquel Barceló doctor honoris causa

L'artista mallorquí defensa la vigència de la pintura en l'acte d'investidura

La universitat destaca la seva “impressionant contribució” a la pintura i l'escultura contemporànies

La Universitat Pompeu Fabra (UPF) ha investit doctor honoris causa l'artista mallorquí Miquel Barceló (Felanitx, 1957) per la seva “impressionant contribució a la pintura i a l'escultura contemporànies”.

En l'acte d'investidura celebrat aquest dijous al campus de la Ciutadella de la UPF, Barceló ha defensat que, contràriament al que s'ha aventurat des de fa anys, la pintura no està morta. “El diari ja no és la modernitat. La pintura és el què ha de passar perquè l'obra d'art només passa en directe”, ha insistit Barceló, que ha acabat la seva intervenció parafrasejant el també pintor Joaquim Mir: “Jo pinto i prou”.

El Consell de Govern de la UPF va aprovar el 7 de novembre passat, a proposta del rector Josep Joan Moreso, concedir aquest títol al pintor mallorquí per “la seva impressionant contribució a la pintura i a l'escultura contemporànies, manifestada en una trajectòria que combina l'arrelament a la terra amb una capacitat immensa d'esdevenir un artista global, i que s'expressa en una obra singular en què mostra les aspiracions, les angoixes, l'alegria i la tristor dels éssers humans d'avui dia”. Miquel Oliver, professor del Departament de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions de la UPF, ha fet de padrí de Barceló, i José García Montalvo, catedràtic del Departament d'Economia i Empresa de la UPF ha fet l'elogi del doctorand.

Miquel Barceló i Artigues, artista polifacètic de gran projecció i prestigi internacional, ha desenvolupat la seva creativitat en disciplines tan diverses com la pintura, les escenografies per a òpera, el gravat, la il·lustració de llibres, l'escultura o la ceràmica. Algunes de les seves creacions més emblemàtiques dels darrers anys són la reforma de la Capella del Santíssima de la Catedral de Palma de Mallorca, on hi va crear un retaule ceràmic (2007), i la restauració de la cúpula de la sala XX del Palau de les Nacions Unides de Ginebra, anomenada “dels Drets Humans i de l'Aliança de Civilitzacions” (2008).

Entre els diferents guardons que ha rebut destaquen el premi Nacional d'Arts Plàstiques d'Espanya (1986), el premi Nacional de Catalunya d'Arts Plàstiques (1999), la Medalla d'Or de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (2000), el premi Príncep d'Astúries de les Arts (2003) i en l'àmbit acadèmic, el doctorat honoris causa per la Universitat de les Illes Balears (2007).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.