cultura

CONCA DE BARBERÀ

Una làpida misteriosa apareix a Montblanc

Les excavacions arqueològiques al recinte emmurallat de Montblanc deixen al descobert una gran làpida i les fonts medievals de la vila

La llosa, trobada a tocar de l'antic call, mostra dues torres encarades

La recuperació de tot el perímetre de la muralla montblanquina, amb l'excavació del que fins ara es coneixia com a “torre de Poblet”, ofereix sorpreses. Gratant, gratant, han aparegut restes ben conservades del que ara s'ha comprovat que era quasi una fortalesa. L'alcalde, Josep Andreu, ha explicat: “De fet, ha sortit un conjunt d'edificis, en què s'inclou una torre que dobla en superfície la trentena fins ara conegudes.” La torre es va erigir sobre una antiga casa del monestir. Quan el 1370 es va començar a construir la muralla, l'edifici feia nosa. A canvi de poder conservar-lo, el convent es va comprometre a fortificar encara més el clos amb aquesta gran torre.

Annex al conjunt, hi passa l'antic riu, el Riuot, cobert al segle XIX. Fa una setmana, les excavacions han permès descobrir una peça buscada del patrimoni local, les fonts medievals de la vila. I estan perfectament conservades. Són dues cisternes interconnectades, una per a les necessitats humanes i l'altra per al bestiar. Estan protegides per arcades. Una làpida calcària de 2,5 metres de llargada fa de presa a la font per a consum humà.

La troballa fa ballar el cap a l'arqueòleg Josep M. Vila. L'únic gravat són dues grans torres, horitzontals i encarades. “Pot ser un llindar de porta. O una làpida sepulcral provinent de la reforma de l'església de Santa Maria del segle XVI.” L'antic call, del qual no queden vestigis visibles en l'actualitat, és a tocar del conjunt. S'especula si pot formar part d'algun edifici jueu. Si fos el cas, les dues torres simbolitzarien les portes de Jerusalem.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.