Lletres

Versos en creixement

El festival Barcelona Poesia arriba a la 21a edició amb una setmana, del 10 al 16 de maig, en què s’ha ampliat el pressupost, els espais i la participació de poetes

M.M. Marçal, Montserrat Abelló, Carles Santos i J. Palau i Fabre seran homenatjats

La 21a edició del festival Barcelona Poesia no augmenta la durada, que es manté en una setmana –del 10 al 16 de maig–, però sí el pressupost –195.000 euros, 25.000 més que l’any passat–, els espais on hi haurà actes –fins a 14– i les propostes, 28, amb un total de 107 participants entre poetes, músics i actors.

Ahir es va presentar amb les poetes Àngels Gregori i Mireia Calafell, que pren el relleu a Teresa Colom. “Volem destacar l’ampli ventall eclèctic de propostes d’aquest any i l’ampliació d’espais; tot i que l’epicentre serà el Verger del Museu Marès, com en edicions anteriors, també hi haurà actes a tretze espais més”, va comentar Àngels Gregori.

Mireia Calafell va destacar la “voluntat de crear interaccions entre diferents disciplines artístiques”, com ara entre poesia i música electrònica.

Hi tindran una incidència especial els homenatges, fins a quatre. A Maria Mercè Marçal (a càrrec de Lluïsa Julià), Montserrat Abelló (coordinat per Laia Noguera), Carles Santos (un recorregut a càrrec d’Ester Xargay) i Josep Palau i Fabre (a càrrec dels actors Lluís Homar i Clara Segura).

Pel que fa a poetes, a més dels molts participants dels Països Catalans o de l’Estat espanyol que jugaran a casa, hi haurà una nodrida representació internacional, entre els quals destaquen el romanès Mircea Cartarescu, el polonès Adam Zagajewski, l’argentina Marta Ana Diz, la israeliana Najwan Darwish, el xilè Raúl Zurita, el portuguès Nuno Júdice i, entre d’altres, Deborah Emmanuel, de Singapur. “Hem convidat programadors internacionals, dins de la col·laboració amb l’Institut Ramon Llull; busquem un final feliç, amb intercanvis i futures traduccions”, va comentar Gregori.

Els duets tindran un paper rellevant, com ara el musical format per Maria del Mar Bonet i Martirio, que cantaran temes seus i recitaran textos d’un poeta triat per elles: Sebastià Alzamora i Juan Cobos Wilkins, respectivament.

Altres duets seran Josep Piera i Bernardo Atxaga, Jaume Subirana i Sasha Dugdale, Josep Pedrals i Lalo Barrubia, Eduard Escoffet i el músic Pope.

També en format musical i duet poètic, hi actuaran Benjamín Prado i Leiva, el poeta francès Anne-James Chaton i el guitarrista anglès Andy Moor i, entre d’altres, l’actor Hector Alterio i el compositor José Luis Merlín, amb poemes de León Felipe.

La reivindicació no podia faltar, hi serà per tot arreu de manera espontània, però en concret hi haurà un acte organitzat pel PEN català, una lectura poètica, conduïda per David Fernández, en favor de la llibertat d’expressió i en suport als escriptors perseguits.

A més de les 90 activitats off dins el Més Poesia, finalment cal destacar l’alfa i l’omega de la setmana, que són el lliurament del premi de poesia Jocs Florals a Hilari de Cara, per Quaderns del port, i la cloenda al Palau de la Música amb el 34è Festival Internacional de Poesia.

I encara un tema més. “També parlarem de l’amor, per combatre la cultura de la violació”, va comentar Calafell, referint-se al recital del dia 15 dedicat a l’amor romàntic, que bona falta ens fa.

A més, estrenen web, on trobareu tots els detalls: http://lameva.barcelona. cat/barcelonapoesia/



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]