Teatre

Cultura

Cinc fotoperiodistes són l’embrió d’un teatre sobre la manipulació mediàtica

El dramaturg gironí Ferran Joanmiquel estrena ‘El color de la llum’ la primera setmana del Temporada Alta

El festival de tardor escalfa motors

El dramaturg Ferran Joanmiquel ha entrevistat els fotoperiodistes Joan Guerrero, Sandra Balsells, Emilio Morenatti, Samuel Aranda i Marta Ramoneda per construir un dispositiu teatral que aborda l’ètica del periodisme actual. El resultat d’aquest procés de transcripció i relectura (un tipus de teatre documental conegut com a verbatim) és El color de la llum, que es representa a La Planeta des del dimecres vinent fins al diumenge15 d’octubre. Com acostuma a passar, la realitat ha superat la ficció durant el procés de construcció de l’obra, sobretot en informacions polítiques arran de l’1-O, aclareix l’autor. Cada assaig implicava una estona de conversa valorant les imatges seleccionades per a cada mitjà.

El treball de dramatúrgia (que els mateixos fotoperiodistes han revisat i aprovat) ha permès construir una conversa fictícia entre ells en què es pot percebre el caràcter i els punts de vista, sovint amb una forta càrrega social. Després de cada sessió a La Planeta hi haurà una postfunció amb fotògrafs del Col·legi de Periodistes de Girona, que ajudi a “obrir el debat amb el públic”. De fet, l’obra esdevé un interessant díptic amb La treva, un text de Donald Margulies, en què Clara Segura representa una fotoperiodista de guerra que torna a casa ferida per un atac en una zona de conflicte.

Fins a 26 propostes de dramatúrgia textual catalana (no s’inclouen altres disciplines com la dansa o el circ, per exemple) s’apleguen en aquest Temporada Alta, que arrenca dimecres. D’aquestes, algunes són estrenes com la dramatúrgia d’El metge de Lampedusa, a càrfrec d’Anna Maria Ricarto; Àries de reservat, de Marc Rosich. També destaca Adossats, el primer text de gran format de l’actor Ramon Madaula; Medusa, de Pablo Ley; Els nens desagraïts, de Llàtzer Garcia, o el Cyrano de Pau Miró que està dissenyant amb Lluís Homar.

LA XIFRA

26
obres
de dramatúrgia textual catalana es podran veure en al Temporada Alta que sumarà fins a 97 espectacles.

“Cada any els autors surten com bolets”

Va començar com un joc, sense cap pretensió i enguany arrenca la setena edició del Torneig de Dramatúrgia. Cada any, hi ha vuit autors nous. Salvador Sunyer admet que “surten com bolets”, cada temporada: enguany són Laia Alsina, Ferrer, Toni Cabré, Juli Disla, Raquel Loscos, Anna Maria Ricart, Xisco Rosselló, Carla Torres i Manuel Veiga. Ja no queden entrades per a cap sessió deltorneig (“si el féssim al Municipal també ho ompliríem però perdria la proximitat de La Planeta”). Torna Cristina Clemente d’àrbitre. Els combats arrenquen el 16 d’octubre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]