Infraestructures

Red Eléctrica iniciarà el 2017 la nova línia Lleida-Barcelona

La renovació de l'actual traçat suposarà una inversió superior als 100 milions d'euros i estarà enllestida abans del 2020

La companyia també projecta augmentar la potència a cinc subministraments del Pallars i l'Alta Ribagorça

La línia és la més llarga del país amb prop de 200 quilòmetres

Red Eléctrica de España, el grup empresarial dedicat al transport d'electricitat, té previst renovar la línia d'alta tensió que connecta Lleida i Barcelona, i, concretament, entre les subestacions del barri dels Magraners i Begues (Baix Llobregat).

La previsió de la companyia és iniciar les obres entre finals d'aquest any i principis de l'any vinent i tenir enllestida la nova línia elèctrica abans del 2020, segons va confirmar a aquest diari Lluís Pinós, delegat a Catalunya de Red Eléctrica.

Segons va explicar Pinós, fa anys que estudien aquest projecte per fer nova la línia més llarga de Catalunya i que ha quedat obsoleta, malgrat que creix la demanda elèctrica a la zona per on transcorre. Pinós va recordar que al marge dels creixements urbanístics de municipis i polígons industrials també hi ha la necessitat de garantir l'evacuació elèctrica de l'energia que generen els parcs eòlics de les Garrigues i també la planta termosolar.

El projecte suposarà una inversió superior als 100 milions d'euros i consisteix a renovar totalment la línia d'alta tensió de 220 kV amb doble circuit i que segueix un traçat força paral·lel a l'autopista AP-2. L'extensió de la línia, segons el projecte, serà d'entre 160 i 180 quilòmetres.

El delegat de la companyia explicava que aprofitaran molts trams del traçat actual, però que també se'n renovaran d'altres, en part per apartar la línia de municipis o serveis. Lluís Pinós va dir que fa mesos que s'hi treballa i en consens amb el territori, de manera que s'han consensuat amb els ajuntaments aquests canvis de traçat perquè hi hagi com menys impacte millor. Pinós hi va afegir: “L'acord és gairebé unànime i ara només ens falta acabar de tancar alguns trams molt concrets per poder planificar ja l'inici de les obres.”

L'actuació és un dels principals projectes que ha aprovat Red Eléctrica a Catalunya en la seva planificació estratègica per al període 2015-2020, que comportarà una inversió global de 476 milions.

La planificació inclou inversions en millora de la seguretat, interconnexions internacionals, per atendre la demanda i per superar restriccions tècniques.

En aquest darrer supòsit s'inclou la nova línia d'alta tensió entre Lleida i Barcelona, així com cinc projectes més de reforç i repotenciació de subministraments del Pirineu.

Es tracta, segons va explicitar Lluís Pinós, d'aprofitar les línies existents i modernitzar-les perquè puguin transportar més energia. Una major potència que s'aconsegueix augmentant la temperatura dels conductors de 5 a 85 graus.

Aquesta millora de la línia permet “augmentar la seva capacitat i reduir les restriccions sense necessitat de construir una línia nova, amb la reducció d'impacte i costos que comporta”, manifestava el delegat de Red Eléctrica de España.

Aquestes millores obligaran a tensar més el cablejat o bé a augmentar l'altura d'algunes torres, dues mesures que s'executaran per mantenir les distàncies de seguretat amb altres elements o el terra.

Pinós explicava que aquesta repotenciació pot arribar a millorar més d'un 50% la capacitat de les línies. En aquest cas es troben les de Moralets i el Pont de Suert o la de Foradada i la Pobla de Segur.

LA XIFRA

476
milions d'euros
d'inversió a Catalunya entre el 2015 i el 2020; més de 100 seran per a la línia Lleida-Barcelona.

LA FRASE

L'acord és gairebé unànime i ara només ens falta acabar de tancar alguns trams per iniciar les obres
Lluís Pinós
Delegat a Catalunya de Red Eléctrica de España

Aparcada la MAT del Pallars almenys 4 anys

La planificació estratègica prevista per la companyia inclou un seguit de projectes “no vinculants”, entre els quals hi ha l'anomenada MAT del Pallars Jussà, és a dir, la que hauria de connectar Aragó amb Isona i que ha generat una gran oposició al territori. Lluís Pinós, delegat de Red Eléctrica a Catalunya, va afirmar que el projecte està en aquesta situació d'aturada i que “en els propers anys es decidirà com i quan es reprèn el projecte i per on és millor passar per generar com menys impacte millor”. L'objectiu de la companyia, malgrat que fins ara no ho ha aconseguit, és obtenir al màxim de consens possible amb el territori implicat. D'aquesta manera, la línia d'alta tensió de 400 kV del Pallars “no és ara mateix sobre la taula”, segons va reiterar Pinós, i no és a la planificació 2015-2020.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia