Medi ambient

Parc transfronterer a les capçaleres del Freser i el Ter

El conseller de Territori visita la zona i anuncia que treballa amb l'Estat francès per coordinar la gestió de les àrees protegides pirinenques

Santi Vila vol generar debat sobre el nou parc

L'experiència de la cooperació transfronterera que ha servit per construir l'hospital de la Cerdanya de Puigcerdà –s'ha d'inaugurar el setembre vinent– pot ser ara clau per a la gestió dels espais naturals que s'han de protegir a banda i banda de la frontera administrativa del Pirineu.

Ahir a l'estació d'esquí alpí de Vallter 2000 (Setcases), el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, va avançar la importància de crear un únic parc natural transfronterer, que hauria d'incloure el futur parc natural de les capçaleres del Ter i del Freser, en el qual el seu departament està treballant. Vila va dir que mantenen converses amb gestors dels parcs de l'Estat francès per millorar la coordinació en la planificació i la gestió dels espais naturals d'aquesta àrea pirinenca.

De fet, a tocar dels espais d'interès natural del Ripollès, a les comarques de la Cerdanya, el Capcir i el Conflent, hi ha el Parc Natural Regional dels Pirineus Catalans i les importants reserves naturals municipals de Pi i Mantet. “La natura no entén de fronteres polítiques. La construcció de la unitat europea també s'assoleix reforçant aquests espais de cooperació, de proximitat, compartint projectes, treballant junts per la conservació del patrimoni natural i cultural dels Pirineus, com a serralada emblemàtica de sud d'Europa”, va afirmar el conseller.

Santi Vila va dir que la Generalitat presentarà a finals d'any un primer esborrany de la proposta de declaració del parc natural de les capçaleres del Ter i del Freser i que la farà arribar a tots els municipis i agents del territori implicats amb l'objectiu de generar debat i consens a l'entorn del projecte definitiu.

Fins ara, la conselleria ha mantingut converses amb els ajuntaments de Toses, Planoles, Queralbs, Ribes de Freser, Pardines, Vilallonga de Ter, Setcases i Molló, i amb el Consell Comarcal del Ripollès, el Consorci Ripollès Desenvolupament, el Consorci dels Espais d'Interès Natural del Ripollès i els agents econòmics i socials de la zona.

La iniciativa de declarar aquest espai de les capçaleres dels rius Ter i Freser com un espai especialment protegit sobre la figura de parc natural s'emmarca en la voluntat de la Generalitat de donar un salt quantitatiu i qualitatiu pel que fa a la protecció del patrimoni natural. El conseller va fer notar que, a més del seu valor ambiental i ecològic, una gestió adequada dels espais protegits pot contribuir a dinamitzar l'economia i atraure turisme d'alt valor afegit i activitats agroeconòmiques respectuoses amb el medi natural. El nou parc natural, doncs, es convertirà en un actiu important per dinamitzar la zona.

LA FRASE

Cal superar uns límits que no són sinó fruit de l'arbitrarietat humana i establir un únic parc natural
Santi Vila
conseller de territori i sostenibilitat

LA XIFRA

12.500
hectàrees
tindrà el futur parc natural de les capçaleres del Ter i del Freser, tot en territori ripollès.

Més de 12.000 hectàrees de parc natural

La creació del nou parc permetrà ampliar el nivell de protecció de l'actual espai d'interès natural, que té unes 12.500 hectàrees en vuit municipis. El 80%són a Setcases i a Queralbs.

Un marc ideal per a la promoció de les estacions d'esquí ripolleses

En el futur parc natural de les capçaleres del Ter i del Freser hi haurà dues estacions de muntanya: Núria i Vallter 2000, gestionades per Ferrocarrils de la Generalitat. Disposaran, doncs, d' un element remarcable per emmarcar la seva oferta turística en un entorn d'excel·lència ambiental. Hi ha una gran diversitat de fauna i de flora protegida, com l'àguila daurada, l'arpella pàl·lida, l'isard, el ratpenat de cova, el pi negre i el roure, entre d'altres.

El departament treballa en l'ampliació de tres espais protegits

El Departament de Territori i Sostenibilitat està treballant en l'ampliació de tres parcs naturals en el període 2014-2017: la declaració del nou parc de les capçaleres del Ter i del Freser i les ampliacions del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, del Parc Natural de l'Alt Pirineu i del Parc dels Ports. Actualment, Catalunya té un 31% del seu territori sota alguna figura de protecció, superfície equivalent a més d'1,1 milions d'hectàrees.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia