La nova depuradora de Figueres serà la prioritat de l'ACA a la demarcació per a la reutilització d'aigua

L'aigua servirà per als regants de la Muga a l'estiu i per a la recàrrega de l'aqüífer

El govern ha sotmès a informació pública el programa de reutilització d'aigua a Catalunya, que es vol aprovar aquest mateix any. En el document es marca com a objectiu arribar als 200 hectòmetres cúbics d'aigua regenerada el 2015, quan ara mateix se'n recuperen tan sols poc més de 50 hm³ a tot el país, que es destinen majoritàriament a recàrrega d'aqüífers, reg agrícola i reg de camps de golf. Es tracta, per tant, d'un objectiu ambiciós, però fonamental per millorar la gestió de l'aigua i solucionar els problemes d'abastament del país: «Alguns usos que ara es fan amb aigua potable es poden fer amb aigua regenerada, i així podem alliberar aquest recurs i reservar aigua per a la població», ha explicat Borràs, que també ha insistit que aquesta és una aigua garantida independentment de les pluges.

Futures actuacions

Entre les actuacions que preveu el pla, destaca la nova depuradora de Figueres, que constarà d'un terciari que permetrà millorar la qualitat de l'aigua que en sortirà i tornar-la a aprofitar. Per Borràs, aquesta actuació és «extremadament prioritària», ja que garantirà una quarta part de l'aigua que els regants necessiten a l'estiu, i la resta de l'any recarregarà l'aqüífer de la Muga, millorant així l'abastament domiciliari a través de pous. A Llançà, Girona, Colera o Castell d'Aro també es faran actuacions en aquest sentit.

Usos urbans a Tossa i Lloret

Tossa i Lloret són ara mateix dos dels municipis de les comarques gironines més avançats en l'ús urbà d'aigua regenerada, ja que ja estan implantant una doble xarxa, una per a l'aigua potable i una altra per a la regenerada. En el cas de Tossa, se subministren uns 700 m³ al dia que es destinen a regar el parc de Sa Riera i jardins i a la neteja viària o d'equipaments com la gossera. L'aigua, que tot i no ser potable té una total garantia sanitària, permet reduir la pressió sobre l'aqüífer de la Tordera, i no utilitzar aigua dessalinitzada, molt més cara. A Lloret també han començat ja la doble xarxa, que volen anar ampliant, i per ara reguen espais com els jardins de Santa Clotilde. El Port de la Selva també avança en aquesta qüestió, i vol crear una xarxa també per a les urbanitzacions: «El projecte ha d'estar acabat a final d'any, i ens permetria estalviar un 40% d'aigua potable», ha dit l'alcalde, Genís Pinart.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.