Medi ambient

MEDI AMBIENT

Cadaqués prohibirà les plantes invasores

L'Ajuntament ho regularà dins la tramitació del nou pla d'ordenació urbana municipal

Es vol frenar la proliferació de l'ungla de gat (‘Carpobrotus')

L'Ajuntament de Cadaqués ha declarat la guerra a les plantes invasores, i més concretament a la popularment coneguda com a ungla de gat (Carpobrotus), segons informa l'Agència Catalana de Notícies. L'alcalde de Cadaqués, Joan Figueras, ha explicat que en el marc de la revisió del pla d'ordenació urbana municipal –que es vol sotmetre al ple per a l'aprovació provisional al desembre– s'inclourà la prohibició de plantar ungla de gat als jardins. A més, i segons Figueras, un cop aprovat definitivament el POUM, també s'inclouran en les ordenances municipals sancions per a aquells que vulnerin la normativa. El consistori ha pres aquesta decisió després de conèixer de ben a prop el treball de l'associació Biosfera, que fins ara ha extret unes set tones d'ungla de gat del Parc Natural del Cap de Creus.

Precisament, divendres passat, una seixantena de nois i noies d'entre dotze i catorze anys van participar activament en la retirada de plantes invasores del Parc Natural del Cap de Creus. Aquesta activitat s'inscriu en el projecte Carpobrotus, en què des de mitjan juny es desenvolupen accions de divulgació sobre la problemàtica de les plantes invasores i es promouen jornades de voluntariat per a l'eradicació d'aquesta vegetació al cap de Creus. Amb l'ajut dels joves voluntaris, divendres passat es va retirar una tona de plantes invasores de l'àrea de la Reserva Integral del Cap de Creus, una de les zones més destacades del parc natural. El projecte Carpobrotus és impulsat per Biosfera Associació d'Educació Ambiental (AEA), amb la col·laboració de la Fundación Biodiversidad. A més, s'han fet tallers informatius i didàctics a alumnes de secundària i batxillerat d'escoles de Roses, Cadaqués, Llançà i el Port de la Selva, xerrades amb jardiners i representants municipals d'aquests quatre ajuntaments. Segons els responsables de la iniciativa, un dels sectors que millor han respost davant dels seus plantejaments d'eradicació ha estat el dels jardiners, que, tot i no tenir una llei que reguli aquests elements, s'han mostrat predisposats a deixar de vendre aquesta mena d'espècies al·lòctones perilloses.

Una amenaça per a la flora autòctona

L'ungla de gat és una planta que fa una flor molt vistosa, i no és gens estrany que hagi proliferat a molts jardins. En català s'anomenen patates fregides, corre-corre, bàlsam o ungla de moix o de gat. La majoria són de Sud-àfrica, però hi ha una espècie que és d'Amèrica del Sud i quatre són d'Austràlia. A la zona mediterrània, una varietat d'aquest gènere (Carpobrotus edulis) introduïda als jardins s'ha assilvestrat i amenaça la flora autòctona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.