Medi ambient

medi ambient

Riudaura, al punt de mira de tot l'Estat per les prospeccions de gas

Els veïns constitueixen una plataforma i volen generalitzar la seva oposició i buscar complicitats

Aproven un manifest contra la tècnica del ‘fracking'

La concessió Ripoll a Teredo Oils Limited per fer prospeccions de gas aprovada per Mines de la Generalitat és clau i està en el punt de mira de tot l'Estat, juntament amb les de Kuartango (País Basc) i Mirambell (Terol). Són les úniques de les moltes que hi ha demanades que estan aprovades. Els veïns de Riudaura ho tenen molt clar. No n'hi ha prou amb l'oposició dels propietaris dels terrenys afectats i de l'Ajuntament. Amb els permisos de la Generalitat i la declaració de l'explotació com a bé estratègic, la petroliera pot tirar pel dret.

Per això, ahir a la nit, es van reunir per organitzar-se i sobretot per conjurar-se contra aquestes prospeccions. Si les aturen, creuen que es crearà un efecte dòmino i les altres que hi ha concedides o demanades també quedaran en res.

Al manifest que van aprovar, alerten que el mètode utilitzat, el de la fractura hidràulica o fracking, està prohibit en molts països, molts de la Unió Europea, perquè utilitza productes químics i aigua a gran pressió per perforar. El resultat pot ser la contaminació dels aqüífers i del sòl, greus conseqüències per a la salut animal i humana, afectacions a les falles si com a Riudaura n'hi ha, a part de les destrosses per obrir accessos i, en el cas del poble garrotxí, per fer-hi arribar una línia d'alta tensió.

Ahir a la nit, 200 veïns van constituir la plataforma Riudaura Junts i l'associació que li dóna cobertura i entitat legal. Van constituir també diverses comissions, entre altres, una de vigilància per evitar com en d'altres zones que les concessionàries campin pels terrenys afectats sense permís. De moment, ja han trobat alguns arbres d'una de les dues zones, el Bover, marcats, i espais amb estaques.

LA XIFRA

200
veïns
van participar en la reunió constitutiva de la plataforma i l'associació Riudaura Junts

Reunió dels alcaldes de la concessió Ripoll

A part de Riudaura, la concessió afecta Ripoll i la rodalia –Vallfogona de Ripollès, Ogassa i Campdevànol–. Per això, l'alcaldessa, Eulàlia Massana (ERC), va dir que ha convocat els alcaldes de tots aquests municipis abans de la reunió que tindran dimecres vinent amb Mines. També ha dut a terme consultes a la UE, ja que el seu municipi és PEIN i té Agenda 21.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.