Subirats aspira a tenir l'hipòdrom de referència de l'àrea metropolitana

El nou pla d'ordenació urbana preveu la diversificació de l'economia a partir d'aquesta aposta

Subirats va obrir dilluns el procés d'exposició pública del nou pla d'ordenació urbana municipal (POUM), un dels primers que s'han redactat sota la nova llei d'Urbanisme a l'Alt Penedès. Després de quatre anys de treballs, finalment el govern de Subirats va aconseguir el suport condicional de l'oposició per tirar endavant els últims tràmits per a l'aprovació definitiva d'aquest document. El nou pla preveu la diversificació econòmica del municipi, dins el sector dels serveis, a partir de la possible instal·lació a Subirats d'un hipòdrom de referència no només per a la comarca sinó per a l'àrea metropolitana. L'alcalde, el republicà Antoni Soler, va dir ahir que l'Ajuntament de Subirats es postula per ser la seu de l'antiga hípica del Quarter de la Remonta de l'Hospitalet. Segons ell, aquest projecte permetria que els principals sectors econòmics i els diferents partits amb representació es poguessin sentir còmodes i generaria un nou sistema econòmic al municipi. Per això, des de l'Ajuntament s'han iniciat les converses amb diferents entitats que podrien estar interessades a tirar endavant un projecte d'aquesta envergadura. Aquest nou equipament hauria de servir també per generar noves sinergies que permetessin la recuperació d'edificis singulars del municipi (com la masia de cal Ros), lligats a un turisme cultural, a l'enoturisme o al turisme gastronòmic. Per fer això possible, Subirats ha d'apostar per la preservació del territori i aquesta és una de les parts del nou planejament urbanístic local que satisfà més l'alcalde.

Antoni Soler està especialment orgullós que el nou pla d'ordenació urbana prevegi la protecció del 95% del territori del municipi. Els creixements seran molt moderats. El govern ha decidit mantenir la xifra límit dels 5.800 habitants per als pròxims anys. En aquest moment, Subirats té 3.100 habitants, ja que durant els últims anys hi ha hagut un increment notable de la població als nuclis de l'Ordal i la urbanització Casa Blanca.

La inclusió d'una part del municipi en el pla de Xarxa Natura 2000, el reconeixement de la zona rústica i la protecció de les àrees d'especial interès han estat alguns dels elements amb què el govern municipal ha jugat a l'hora de configurar l'actual planejament urbà. Però el pla també ha previst una retallada important al polígon de l'Illa d'en Formosa, i una reducció considerable d'habitatges al nucli de Lavern. Aquests són dos dels motius que han fet canviar d'opinió el grup municipal de CiU, que fa un any estava totalment en contra de la direcció en què treballava el govern local. El portaveu de CiU, Pere Pons, va fer pública la intenció del partit d'allargar la mà al govern amb la intenció de vetllar «que es facin les correccions oportunes i la feina ben feta, escoltant els ciutadans i entenent que la participació l'ha de promoure l'Ajuntament i no les manifestacions de la ciutadania». Per CiU, és fonamental preservar el territori perquè no es puguin cometre els errors del passat. De tota manera, CiU es reserva el dret de presentar al·legacions o continuar demanant correccions al planejament a partir de les consultes als veïns.

El portaveu socialista a Subirats, Lluís Ràfols, va destacar el canvi d'actitud que hi ha hagut al govern des del gener del 2008 i va destacar que, en aquest moment, les negociacions entre els grups municipals només depenen de petits detalls que s'han d'acabar de polir per garantir que el projecte que es porti a aprovació definitiva satisfaci tots els grups, i sigui un veritable document de consens.

Antoni Soler va voler destacar que l'actual entesa entre els tres grups és la prova que el govern sempre ha cregut que el millor sistema de funcionament és la participació. Per això, des de l'Ajuntament s'ha organitzat un calendari de reunions amb la intenció d'explicar fil per randa el nou planejament als veïns. El document es podrà consultar fins al 30 de novembre a les escoles velles de Sant Pau d'Ordal, i l'oposició deixa la porta oberta a les al·legacions per recollir el màxim nombre possible de sensibilitats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.