Urbanisme

El ple de Girona nega a Salt la xarxa urbana supramunicipal

El govern al·lega la pèrdua de control sobre l'equilibri comercial que suposaria obrir la porta al fet que grans espais comercials es puguin posar a l'entorn de la ciutat

L'Ajuntament de Girona va votar ahir en contra de la delimitació d'una trama urbana consolidada supramunicipal amb els ajuntaments de Salt, Vilablareix i Sarrià de Ter.

Aquests tres consistoris havien demanat a l'Ajuntament de Girona —de fet, Vilablareix va aprovar per ple ahir mateix la petició a la capital— aquesta nova delimitació, que és un pas previ però necessari, segons la normativa vigent, perquè els tres municipis puguin tenir en el seu territori grans espais comercials que ara no s'hi poden fer perquè no són capital de comarca i tenen menys de 50.000 habitants cadascun.

L'Ajuntament apel·la a “principis de sostenibilitat ambiental, cohesió social i sostenibilitat econòmica, així com el seu impacte comercial sobre la ciutat de Girona” per rebutjar la petició. La regidora Glòria Plana, ICV-EUiA, el PSC i la CUP van defensar que els dos municipis iniciïn converses per arribar a un acord que no limiti el poder de decidir sobre els futurs equipaments comercials que es vulguin instal·lar en un dels tres municipis i l'afectació que podria tenir en l'equilibri comercial de la capital, i permetre alhora el creixement econòmic dels municipis de l'entorn.

Els pobles van trobar el suport contundent de la regidora del PP, Concepció Veray, que va considerar que no s'ha escoltat prou als alcaldes de Salt, Vilablareix i Sarrià i que va demanar a l'alcalde que “lideri de veritat” l'àrea metropolitana.

D'altra banda, en el quart punt del dia, el ple va acordar donar-se de baixa de l'associació per a la promoció i desenvolupament de les comarques gironines (AGI). El consistori havia de pagar a aquesta entitat, que té per objecte promoure les comarques de girona i potenciar l'ús de l'aeroport de Girona, 300.000 euros anuals des del 2012 fins al 2016. Una normativa europea, però, ha impedit al consistori abonar aquestes quotes, que havien de revertir en la promoció de les companyies aèries que operen a l'aeroport. L'alcalde va assegurar que el consistori continuarà col·laborant amb l'associació, i va dir que la baixa era “una qüestió més tècnica que de voluntat política.”

El govern va dur també a ple una transferència de crèdit per cobrir el pressupost per a diverses actuacions previstes en els pressupostos participats per barris. En total, la transferència de crèdit puja a 411.079,28 euros, i hi van votar favorablement tots els grups. També es va aprovar per unanimitat la contractació de les obres de modificació de la segona fase del projecte d'urbanització de la frontissa de Santa Eugènia.

Creix el grup mixt

A l'inici del ple es va oficialitzar el pas de la regidora Glòria Plana del grup municipal del PSC al grup mixt. La regidora va justificar el canvi “per coherència” amb els seus ideals “socialistes i catalanistes”. Va assegurar que continuarà “treballant per a la ciutat des d'Avancem”. La deserció va ser rebuda amb respecte per part del grup del PSC. En aquest sentit, Pia Bosch, la portaveu socialista, va agrair la feina feta a Plana, que també va agrair als seus anteriors companys de grup la relació mantinguda aquests darrers anys.

En tancar aquesta edició estaven pendent de votar vuit mocions. Eren contra la Lomqe (presentada la moció per la Fapac), per impulsar un pacte de ciutat per la infància (PSC), per destinar un espai de la ciutat a la memòria de Salvador Puig Antich (regidor no adscrit Carles Bonaventura), pel canvi de nom de la plaça Poeta Marquina i a favor de la recuperació de la memòria històrica (CUP) i dues del PP per un pla estratègic de turisme i perquè el consistori col·loqui en el saló de plens el retrat del nou monarca espanyol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona