Urbanisme

Un centenar d’objeccions a la protecció de la costa

S’analitzen els recursos i al·legacions a moratòries i al pla director de particulars, ajuntaments i entitats ecologistes

Surten de la moratòria sòls urbans del Port de la Selva, Cadaqués, Tossa i Palamós

S’aixeca als nuclis històrics de Tossa, Cadaqués i el Port de la Selva

Fins a una cinquantena de recursos administratius s’han presentat en contra de les dues moratòries aprovades per Urbanisme que aturen noves llicències de construcció i instruments de planejament a la Costa Brava. Però també s’han presentat una quarantena d’al·legacions al pla director urbanístic (PDU) de revisió de sòls no sostenibles del litoral gironí. Són pràcticament, doncs, un centenar d’objeccions presentades tant per particulars com per ajuntaments i entitats ecologistes que o bé demanen l’aixecament de determinats sectors de la moratòria o, per contra, demanen que es desclassifiquin sectors que es podrien desenvolupar.

Segons va anunciar ahir el Departament de Territori i Sostenibilitat, la cinquantena de recursos administratius s’estan analitzant i responent. A més, ha atès 25 consultes a través de correu electrònic i es duen a terme reunions periòdiques al territori, explica el departament.

Paral·lelament ahir també, després de la reunió de la comissió territorial d’Urbanisme a Girona, en què el secretari d’Hàbitat Urbà i Territori, Agustí Serra, va donar compte de l’estat dels treballs de redacció del PDU –l’avanç del qual es va aprovar el 13 de febrer i ha estat a informació pública fins al 15 de març passat–, es va comunicar que aquest pla ha rebut un total de 40 suggeriments que s’estan estudiant i que “s’incorporaran, si escau, al document que es portarà a aprovació inicial de la comissió d’Urbanisme”, afirma el Departament de Territori en un comunicat.

En la mateixa comissió es va acordar ahir aixecar la moratòria de noves construccions en alguns sòls urbans de quatre municipis gironins. Segons explica el departament, la decisió es va prendre fruit del treball tècnic de més precisió “que ha permès detectar que el seu estatus real feia innecessària l’aplicació de la moratòria”. En aquest sentit, Urbanisme ha acordat aixecar la suspensió de llicències al nucli antic de Cadaqués, a la Vila Vella de Tossa de Mar i a la zona de cases de pescadors del Port de la Selva. En tots aquests casos, segons Territori, són teixits històrics objecte de mesures de protecció. També s’ha aixecat la moratòria en tres sòls urbans amb una ordenació pròpia de teixits històrics: la Lloia i els Eucaliptus, al Port de la Selva, i cala Margarida a Palamós.

El 17 de gener passat es va aprovar una primera moratòria de suspensió de tramitacions de nous instruments de planejament i de gestió i de concessió de llicències d’obra nova. Té una vigència d’un any i afecta tots els sòls urbans i urbanitzables sense edificar situats a la franja de 500 metres del litoral gironí i ubicats majoritàriament en pendents superiors al 20%. Aquesta primera moratòria ha afectat 43 sectors de sòl urbanitzable que sumen més de 270 hectàrees de superfície i 850 hectàrees més de sòls classificats com a urbans. Pertanyen a 14 municipis del litoral. Un mes després, el 13 de febrer, s’aprovava la segona moratòria que afectava 80 dels 165 sectors de sòl no urbanitzable i vuit nous sectors de sòl urbà no desenvolupat situats a primera línia de mar i que no s’havien inclòs en la primera moratòria.

L’aprovació d’aquestes dues moratòries ha de permetre, explica Territori, treballar en el PDU i decidir l’estratègia més adequada en cada àmbit, sigui desclassificant, reduint l’àmbit a urbanitzar o canviant el model.

Un cop s’aprovi inicialment el PDU, es tornarà a posar a informació pública perquè es tornin a presentar al·legacions.

LES XIFRES

40
al·legacions
s’han presentat al pla director urbanístic de revisió de sòls no sostenibles durant el mes preceptiu.
50
recursos
administratius contra les dues moratòries ha rebut el Departament de Territori.
4
municipis
gironins han vist com se’ls aixeca la moratòria en alguns dels sòls urbans.

Begur centra les al·legacions dels ecologistes

Entre la quarantena d’al·legacions que s’han presentat al PDU, hi ha les ja anunciades per Ecologistes en Acció, que, juntament amb la Plataforma Sos Aiguafreda-Salvem Begur, se centren sobretot en el municipi de Begur, ja que consideren que és un dels municipis més afectats pels projectes urbanístics. Així, demanen que el PDU desclassifiqui els 38 sectors pendents de desenvolupar –23 dels quals inclosos en la moratòria– i també la parcel·la de s’Antiga. Els ecologistes alerten que més del 64% dels habitatges són segones residències en aquest municipi. “Cal un canvi de model dràstic en urbanisme”, afirmava ahir Lidia Chamorro, d’Ecologistes en Acció, que al matí havia comparegut al Parlament. En aquest sentit, insistia que s’està en “emergència climàtica” i que “ja és hora que l’urbanisme sigui per a l’interès comú de la gent i no per a l’interès d’uns privats”. Chamorro ho va aprofitar també per demanar als polítics que facin la feina que ha recaigut sobre la societat civil, i va recordar que són ells els que tenen les competències per demanar informes que concretin quines són les indemnitzacions reals a les quals s’hauria de fer front en cas d’aturar algun projecte urbanístic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona