Urbanisme

judicial

comerç

El TSJC torna a situar el Sun Village en la il·legalitat

El tribunal anul·la el canvi urbanístic que va fer l’Ajuntament de Palau-saverdera per legalitzar el polèmic complex de pisos i esquivar la sentència d’enderroc d’una quarantena d’habitatges

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha anul·lat el canvi urbanístic que va permetre legalitzar el polèmic Sun Village de Palau-saverdera. L’any 2006, l’alt tribunal català havia sentenciat que la quarantena d’habitatges eren il·legals, perquè s’aixecaven en una parcel·la destinada a usos hotelers, i va ordenar-ne l’enderroc. Llavors l’Ajuntament va modificar el pla general per donar cabuda al complex residencial i, posteriorment, Urbanisme ho va avalar.

Diversos propietaris del municipi, representats per l’advocat Joaquim Oliva, van portar el nou pla general al TSJC. Van presentar un contenciós contra l’Ajuntament i la Generalitat –de qui depèn Urbanisme– en què reclamaven que s’anul·lés tot el document, perquè sostenien que el POUM s’havia fet amb l’únic objectiu de donar cobertura legal al complex d’habitatges, i el TSJC els ha donat ara la raó, tombant aquest canvi urbanístic.

Desviació de poder

La sentència, especialment crítica amb el consistori, arriba a parlar fins i tot de “desviació de poder” i diu que, a l’hora de modificar el pla general, l’Ajuntament només buscava “eludir” l’enderroc del Sun Village. Aquest gir judicial obliga tant el consistori com la Generalitat a tirar enrere la legalització i torna el cas a la situació que hi havia el 2006, segons la qual el Sun Village hauria d’anar a terra.

L’alcaldessa de Palau-saverdera, Isabel Maria Cortada, assegura que la situació que ha generat la sentència els preocupa molt. Cortada ja avança que estan estudiant amb els advocats de l’Ajuntament si faran recurs o no.

Més de 15 anys de litigis

El cas del Sun Village ara es complica més: a principi de l’any passat, l’Ajuntament va arribar a un acord per evitar haver d’enderrocar el complex. Aquest pacte es va signar amb la part que el 2002 va presentar un contenciós contra l’acord de ple del 2001, que és el que va donar la llicència d’obres per construir els habitatges. L’acord establia una compensació econòmica de 374.231,04 euros a canvi que els demandants aturessin el procés judicial i no reclamessin l’execució de la sentència d’enderroc. D’aquesta manera, s’evitava tirar el Sun Village a terra i que l’Ajuntament hagués d’indemnitzar els propietaris dels pisos amb 12 milions.

Tot plegat, però, havia de rebre el vistiplau del TSJC, que és a qui corresponia ratificar l’acord (ja que va ser l’alt tribunal català qui va emetre la sentència ferma d’enderroc del Sun Village). Cortada ha explicat que aquest procés, i el que van iniciar els veïns contraris al pla general, són dues causes separades. Amb tot, Cortada remarca que han “heretat” aquest problema dels anteriors governs encapçalats per l’exalcalde Narcís Deusedas. “Nosaltres vam entrar al govern l’any 2015 i ens ho vam trobar”, hi afegeix.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona