Urbanisme

memòria històrica

A punt, l'adéu al monòlit franquista de Gandesa

El Departament de Cultura ha emès un informe favorable a l'enderroc del monument, al coll del Moro

El projecte de demolició ha de passar pel ple, que es convocarà en els dies vinents

El monòlit franquista del Coll del Moro de Gandesa (Terra Alta) sembla que tingui, finalment, els dies comptats. El Departament de Cultura ha emès un informe favorable a l'enderroc. Ara, l'últim pas abans de la demolició, recau en el ple de Gandesa. Si el projecte d'enderroc s'aprova en la sessió plenària que es podria convocar a mitjans de desembre, ja es podrà executar.

Cultura ha requerit una verificació arqueològica del terrenys de la zona en els quals s'acumulen túmuls de la necròpolis romana, una de les més importants de Catalunya. El consistori de Gandesa preveu treure el monument franquista, cada cop més ple de pintades i de brossa, i després endegar les prospeccions, abans de tornar a pavimentar els terrenys.

La Diputació de Tarragona, administració propietària de l'espai, en va aprovar l'enderroc al juliol i ha cedit els terrenys, rústics, al consistori.

De pedra i de cinc metres d'alçària, el monument està format per diverses pedres quadrangulars col·locades una a sobre de l'altra, sobre les quals es troben diversos símbols i iconografia franquista, com ara l'escut franquista –àguila, jou i fletxes, divisa “una, grande, libre” i les columnes d'Hèrcules– i el símbol de la victòria. En els seus orígens, també hi havia una placa amb una inscripció, la qual no s'ha conservat. Per darrere, tanca el monòlit una mena de banc de pedra.

Tot i que la tramitació s'ha anat endarrerint, des de la capital de Gandesa esperen que la Diputació de Tarragona executi l'enderroc per dignificar l'espai com un lloc més de la batalla de l'Ebre i per iniciar els treballs de prospecció, a pocs metres de les excavacions arqueològiques del Coll del Moro.

LA XIFRA

5
metres d'alçària
pràcticament fa el monument, inaugurat l'any 1953 pels ‘vencedors' de la Guerra Civil.

Punt panoràmic de la serra de Pàndols

Els vencedors de la Guerra Civil espanyola van inaugurar el monument del Coll del Moro l'any 1953. Des de la zona, Francisco Franco va dirigir la batalla de l'Ebre. Instal·lat el 2 de setembre de l'any 1938, tenia la panoràmica de diversos flancs oberts a les serres de Pàndols i Cavalls. A pocs metres, encara hi ha el búnquer que feien servir. El monòlit ha esdevingut motiu de pelegrinatge per afins al règim franquista i a l'extrema dreta. El monument fa cinc metres d'alçària i està ple de pintades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia