Medi ambient

Medi ambient

Els afectats per l'incendi de l'Alt Empordà podran rebre atenció psicològica

El programa es va iniciar ahir amb xerrades a veïns, regidors i alcaldes de cinc municipis de la comarca

Es tracta d'un projecte pioner a tot l'Estat

Des d'ahir divendres fins dilluns vinent, la Unitat de Trauma, Crisis i Conflictes de Barcelona (UTCCB) oferirà atenció psicològica als ciutadans afectats pel gran incendi de l'Alt Empordà. El programa es va iniciar ahir a Biure, Boadella, Llers, Agullana i Capmany amb xerrades destinades als veïns que estiguin interessats en la iniciativa. El conjunt inclourà reunions amb els regidors i alcaldes de les poblacions afectades, amb els membres dels CAP d'aquestes localitats i amb els veïns. Tres tècnics d'aquesta unitat treballaran amb ells aportant consells sobre com superar situacions traumàtiques i permetre, a llarg termini, evitar seqüeles i problemes psicològics. El programa, impulsat conjuntament amb el Consell Comarcal de l'Alt Empordà, és pioner a tot l'Estat i segueix el model que es va realitzar amb les víctimes de tragèdies com la d'Utoya, a Noruega.

“Més enllà dels danys materials a causa del foc, ens interessa molt com es troben les persones, el seu estat psicològic després d'aquests fets”, va explicar la directora de la UTCCB, Ingeborg Porcar. “Els estudis han demostrat que amb aquests projectes d'atenció es pot arribar a reduir substancialment el tant per cent de persones que tenen problemes psicològics”, afegeix la directora.

També per als alcaldes

Els regidors i alcaldes dels municipis afectats pel foc també seran atesos si cal, pel fet d'haver patit una doble càrrega durant aquells dies. “No són persones que estiguin preparades psicològicament per suportar la pressió de l'incendi, la vessant política i, a més, en molts casos són persones que també estan afectades directament pel foc”, va dir Porcar.

Durant les reunions es farà omplir un qüestionari que permet detectar aquelles persones que tindran problemes a l'hora de millorar el seu estat psicològic. Segons la directora, el termini de recuperació és d'entre dos o tres mesos; un cop superat aquest temps, si la persona no es troba millor és important que torni a realitzar una consulta. Segons la responsable del programa, els principals símptomes que es tenen són un estat d'hiperalerta i una revisió constant de les experiències i vivències que es van viure . “Són com una mena de flashbacks que sorprenen les persones i que fan experimentar de nou el que va passar”, explica Porcar.

Terminis pels danys econòmics

Ahir a les 3 de la tarda es tancava el termini per als ajuntaments que volien presentar les estimacions econòmiques de danys provocats per l'incendi. El dia abans, onze municipis (vegeu gràfic) ja havien presentat les seves estimacions, que en total sumaven 1,5 milions d'euros. Tot i que alguns ajuntaments ja han inclòs en les estimacions els danys privats, el termini per als particulars es tancarà el 20 d'agost .En alguns casos els danys a particulars superen àmpliament els municipals, que són els que es concentren en equipaments o mobiliari urbà; és el cas de Terrades, que ha presentat una estimació de 320.000 euros, dels quals prop de 300.000 corresponen a particulars. Figueres ha xifrat en 26.000 euros els danys a la xarxa d'abastament d'aigua des de la presa de Boadella.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.