L'Estat mantindrà l'edifici de Colera que la reforma del passeig preveia tirar a terra

L'antic hostal Tocamar, que es demolirà després de l'estiu, és l'únic a la Costa Brava que té una ordre d'enderroc dictada

El servei de Costes del Ministeri de Medi Ambient va anunciar a principi del 2008 el projecte de reforma del passeig marítim de Colera per 1,5 milions. Aquesta obra, que estava previst que comencés fa sis mesos, preveia l'enderroc de dos edificis: l'antic hostal Tocamar i el bloc del costat. Ara, però, l'Estat ha decidit mantenir els pisos, segons l'alcalde, Lluís Bosch. Per aconseguir-ho es renuncia a una part de la reforma del passeig –on no s'ha fet cap actuació des de fa anys–. El projecte preveu canviar els serveis –enllumenat, clavegueram...–, renovar el paviment, introduir-hi zones verdes, posar-hi mobiliari urbà i recuperar fins a 358 m² de platja.

L'enderroc previst al passeig marítim de Colera no és el primer. Ja el 1994 es va tirar a terra l'edifici Tramuntana, que tenia una ordre d'enderroc del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. De fet se'n va reduir una part i es va desmuntar a peces per no fer malbé res més.

L'hostal Arola, afectat pel camí de ronda i el passeig

L'hostal Arola del Port de la Selva, un edifici dels anys seixanta, haurà de ser enderrocat perquè està afectat pel projecte d'ampliació del passeig i pel de continuació del camí de ronda, segons explica l'advocat de la família propietària. El col·legiat explica que Costes també va anar a posar fites a la seva finca per marcar la zona de domini públic maritimoterrestre, però que això no farà que vagi a terra perquè Costes els pot donar una concessió administrativa per mantenir l'edificació. La família es queixa que se'ls ha d'indemnitzar si l'edifici s'ha de demolir, perquè és una expropiació, i més tenint en compte que és un negoci que funciona. Costes li ofereix una quantitat que la família considera insuficient. Ara estan pendents d'aquesta qüestió.

Defensant edificis històrics

L'Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols es mostra contrari a l'enderroc de l'històric edifici de Can Rius –antics banys de Sant Elm–, un immoble construït ara fa més d'un segle. El Ministeri de Medi Ambiente promou un expedient d'enderroc, ja que l'immoble està situat, parcialment, en zona maritimoterrestre. L'Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols creu que l'edifici de Can Rius té un valor històric consolidat, ja que té més d'un segle d'història i ara ja forma part de la façana marítima de la ciutat. Pel govern municipal, aquest edifici representa els orígens del turisme de balneari, i ara mateix ja està integrat i es complementa amb el passeig i els edificis que resten d'aquell moment històric. Contrari a l'enderroc, l'Ajuntament aposta per un projecte que torni a l'edifici algun element de la seva singularitat arquitectònica, i el nou camí de ronda és perfectament compatible amb aquesta construcció.

Precisament, l'Ajuntament de Roses ha pogut evitar l'enderroc de les barraques de pescadors de cala Pelosa i cala Jóncols.

A Tossa, ja s'ha procedit a l'enderroc de dues construccions, la de cala Giverola i la de Santa Maria de Llorell. I a Lloret es va tirar a terra un edifici de l'antiga obreria de Santa Cristina.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.