Medi ambient

MEDI AMBIENT

Nou impuls al parc natural del Pla de l'Estany

Una dècada després, i arran d'una proposta d'ICV-EUiA, una comissió del Parlament torna a instar el govern de Catalunya a redactar el projecte de llei per crear aquesta figura de protecció

La declaració d'una part del Pla de l'Estany com a parc natural, reclamada des de fa temps per sectors significatius de la comarca, podria ser una realitat en els pròxims anys. Ahir, la comissió de Territori i Sostenibilitat del Parlament va aprovar –per unanimitat– una proposta de resolució, presentada al maig pel diputat d'ICV-EUiA Joan Boada, en què s'insta el govern a redactar un projecte de llei que permeti la creació del parc. En el text s'especifica també que durant la redacció del projecte de llei s'obri un procés participatiu perquè els diferents col·lectius del Pla de l'Estany relacionats amb la proposta hi puguin dir la seva.

“L'objectiu seria que el parc natural es creés ja en aquesta mateixa legislatura”, va declarar ahir un satisfet Joan Boada que va admetre, però, que el procés que s'obre en aquest moment serà llarg.

Segon intent

És el segon cop que el Parlament insta el govern a crear el parc. La primera vegada va ser fa uns deu anys. Des d'aleshores, però, la iniciativa no ha prosperat. En l'última campanya electoral al Parlament, ICV-EUiA ho va incloure en el seu programa. “Estem contents perquè és una bona notícia per a la comarca i perquè va ser un compromís de la nostra formació”, va manifestar ahir el regidor d'ICV a Banyoles, Joan Luengo, que ara treballarà perquè l'Ajuntament “faci passos” en aquesta direcció.

“Hem de ser realistes”

Els alcaldes dels dos municipis més involucrats en el projecte, Banyoles i Porqueres, es van mostrar satisfets, però cauts, sobretot el de la capital comarcal. “Nosaltres no hem dit mai que no al parc, però sempre hem remarcat que no el volem a qualsevol preu; s'ha de dotar de recursos i hem de ser realistes: amb prou feines podem mantenir el Consorci de l'Estany”, va declarar Miquel Noguer (CiU), que també és president de l'esmentat consorci, l'ens que gestiona els projectes naturalistes relacionats amb la zona. El seu homòleg de Porqueres, Salvador Ros (IdP), va dir que és una “bona notícia”, però va fer notar que el context econòmic és delicat. “Cal ser prudents i buscar el màxim consens”, va dir.

La resta de grups representats al consistori banyolí també van mostrar satisfacció. Per Josep Vicens, portaveu de Junts per Banyoles –el principal grup de l'oposició–, la figura del parc natural és compatible amb seguir desenvolupant activitats econòmiques i socials al territori, i, a més, esdevindrà un argument més per atraure turisme. La portaveu de la CUP, Sandra Pazos, veu molt bé que la comarca disposi d'una figura de protecció superior a l'actual, tot i que ahir es va mostrar escèptica. “A veure si aquest cop és possible; fa deu anys ja es va instar el govern a actuar i encara és hora que es declari parc.”

“De protegit, ja ho està”

Les zones més sensibles que s'inclourien en el parc, com ara l'estany i rodalia, estan declarades espai d'interès natural (EIN). Aquest fet serveix d'argument a alguns sectors per demanar que no es vagi amb presses per tenir el parc natural. “El territori ja està protegit” afirma Miquel Noguer.

LA FRASE

No volem el parc a qualsevol preu; s'ha de dotar de recursos, i ara és un moment difícil
Miquel Noguer
ALCALDE DE BANYOLES

LA FRASE

Atès el context econòmic, cal ser prudents i buscar el màxim consens possible
Salvador Ros
ALCALDE DE PORQUERES


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.