Medi ambient

L'episodi de pluges deixa pantans i rius plens a vessar

Desembassen el pantà de Boadella i el Pasteral, sobreïx el de Portbou, i creix el cabal dels rius

Fa tallar carreteres a Garrigàs, Pedret i Marzà i Blanes, i els Bombers reben una trentena d'avisos

L'episodi de pluges dels últims dies ha deixat a les comarques gironines els pantans i els rius plens. Ahir desembassaven aigua del pantà de Boadella, que està al 74% de capacitat. El mateix passava a l'embassament del Pasteral, la qual cosa ha fet créixer el cabal del Ter, que per exemple, al seu pas per Girona ha crescut. A més, l'aigua sobreïx de l'embassament de Portbou, de titularitat municipal. L'alcalde, Josep Lluís Salas, va explicar ahir que el pantà està ple des de fa unes setmanes i que això garanteix aigua per al municipi, que s'abasteix del pantà.

En global, els embassaments catalans tenen una reserva d'aigua del 86% de la seva capacitat, mentre el pantà de Susqueda superava ahir el 96% de la seva capacitat.

En els últims dies els aiguats han deixat acumulacions importants en alguns punts de la demarcació i s'han superat els cent litres per metre quadrat en pocs dies en llocs com Sant Hilari Sacalm o Arbúcies. Però també van caure quantitats importants a Breda, Susqueda, la Vall d'en Bas o Santa Pau.

Pel que fa a l'afectació viària, els aiguats van obligar ahir a tallar el trànsit a la carretera GIV 6226 a Garrigàs i la GIV 6101 a Pedret i Marzà. També es va haver de donar pas alternatiu a la carretera de Bescanó (N-141) i a la de Tossa de Mar (Gi 681), per unes esllavissades. També la Gi 600 a Blanes es va haver de tallar al trànsit durant la nit de dimarts a dimecres, i un cotxe s'hi havia quedat atrapat. Tot i que ahir ja s'havia reobert la circulació, es mantenia l'alerta pel perill que l'aigua tornés a envair la calçada.

Els Bombers de la Generalitat van rebre 33 avisos entre les deu del matí de dimarts i les dotze del migdia d'ahir –a partir d'aquesta hora va amainar el temporal–. Sobretot, les sortides es van fer per arbres caiguts o esllavissades. El més destacat va ser una intervenció en un supermercat de Blanes, on entrava aigua. Entre els despreniments, els més destacats a Blanes –on durant la nit es van mobilitzar 15 persones de protecció civil i de policia– van ser al carrer Sant Damià (on es va tombar un pal de telefonia) i al carrer de la Cala.

A Lloret de Mar la caiguda d'un mur va fer precipitar 20 tones de terra a la carretera que va a Tossa, i la terra va envair fins i tot una casa. També hi va haver esllavissades al carrer que baixa a Cala Canyelles.

A part, ahir nevava a Vallter on es van acumular 15 centímetres de neu i també a partir de 2.100m i a 2.400 metres a la Masella i la Molina.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.